Akaryakıtta Çipli Dönem Başlıyor: 2025’te Zorunlu Hale Gelecek

Güncel 13.11.2024 - 18:47, Güncelleme: 13.11.2024 - 18:47 2761 kez okundu.
 

Akaryakıtta Çipli Dönem Başlıyor: 2025’te Zorunlu Hale Gelecek

Türkiye, akaryakıt sektöründe dijitalleşme yolunda büyük bir adım atarak çip teknolojisini devreye sokmaya hazırlanıyor. Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) adı verilen yeni sistemle, araç depo kapaklarına ve akaryakıt pompa tabancalarına yerleştirilecek çipler sayesinde plaka bilgilerinin otomatik tanınması sağlanacak. Bu uygulama ile benzin, motorin ve otogaz alımlarında manuel plaka girişine gerek kalmadan otomatik tanımlama yapılabilecek.
Hileli Kullanımı Engelleyecek Sistem, araç plakalarını otomatik olarak okuyarak bilgileri doğrudan sisteme iletecek. Böylece, yanlış veya hileli plaka kullanımıyla yapılan akaryakıt alımlarının önüne geçilmesi hedefleniyor. Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş, çipli sistemin sektörde yaşanan vergi kayıplarını önemli ölçüde azaltacağını belirtti. Yeni sistemin devreye girmesiyle devlet gelirlerinde artış sağlanması ve kayıt dışı işlemlerin azalması öngörülüyor. Yüksek Maliyet ve Devlet Desteği İhtiyacı Çipli sistemin kurulumu, hem bireysel araç sahipleri hem de akaryakıt istasyonları için maliyetli olacak. Araç sahiplerinin depo kapaklarına takılacak çipler için 1810 TL + KDV ödemesi gerekecek. Ayrıca, akaryakıt istasyonlarındaki pompa tabancalarına yerleştirilecek çip sistemlerinin her bir pompa başına yaklaşık 210 bin TL maliyet oluşturması bekleniyor. Türkiye genelindeki yaklaşık 23 milyon araç ve 12.458 akaryakıt istasyonuna bu teknolojinin entegre edilmesiyle, toplam maliyetin 84 milyar TL’ye ulaşabileceği tahmin ediliyor. Bu maliyetlerin bir kısmının devlet desteğiyle karşılanması, sistemin daha hızlı benimsenmesi açısından önem taşıyor. Ekonomiye ve Vergi Gelirlerine Etkisi Çipli akaryakıt sistemi, vergi kaçakçılığını engelleyerek devletin vergi gelirlerinde artış sağlamayı hedefliyor. EPGİS Başkanı Aktaş, bu sistemin özellikle hileli yakıt satışlarını önlemede etkili olacağını belirtti. Sistem sayesinde vergi dairesi otomatik kayıt alarak işlemleri denetleyebilecek; bu da vergi kayıplarının önlenmesinde önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. 1 Temmuz 2025 itibarıyla yeni araçlar için çipli sistemin zorunlu hale gelmesi, dijitalleşmeyi hızlandıracak ve uygulamanın daha geniş bir kapsamda etkili olmasını sağlayacak. Akaryakıt sektöründe çip teknolojisi ile Türkiye, güvenliği artırarak ekonomiye katkı sağlayan modern bir yapıya ulaşmayı hedefliyor.   (Eren ÇİFTLİK)
Türkiye, akaryakıt sektöründe dijitalleşme yolunda büyük bir adım atarak çip teknolojisini devreye sokmaya hazırlanıyor. Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) adı verilen yeni sistemle, araç depo kapaklarına ve akaryakıt pompa tabancalarına yerleştirilecek çipler sayesinde plaka bilgilerinin otomatik tanınması sağlanacak. Bu uygulama ile benzin, motorin ve otogaz alımlarında manuel plaka girişine gerek kalmadan otomatik tanımlama yapılabilecek.

Hileli Kullanımı Engelleyecek

Sistem, araç plakalarını otomatik olarak okuyarak bilgileri doğrudan sisteme iletecek. Böylece, yanlış veya hileli plaka kullanımıyla yapılan akaryakıt alımlarının önüne geçilmesi hedefleniyor. Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş, çipli sistemin sektörde yaşanan vergi kayıplarını önemli ölçüde azaltacağını belirtti. Yeni sistemin devreye girmesiyle devlet gelirlerinde artış sağlanması ve kayıt dışı işlemlerin azalması öngörülüyor.

Yüksek Maliyet ve Devlet Desteği İhtiyacı

Çipli sistemin kurulumu, hem bireysel araç sahipleri hem de akaryakıt istasyonları için maliyetli olacak. Araç sahiplerinin depo kapaklarına takılacak çipler için 1810 TL + KDV ödemesi gerekecek. Ayrıca, akaryakıt istasyonlarındaki pompa tabancalarına yerleştirilecek çip sistemlerinin her bir pompa başına yaklaşık 210 bin TL maliyet oluşturması bekleniyor. Türkiye genelindeki yaklaşık 23 milyon araç ve 12.458 akaryakıt istasyonuna bu teknolojinin entegre edilmesiyle, toplam maliyetin 84 milyar TL’ye ulaşabileceği tahmin ediliyor. Bu maliyetlerin bir kısmının devlet desteğiyle karşılanması, sistemin daha hızlı benimsenmesi açısından önem taşıyor.

Ekonomiye ve Vergi Gelirlerine Etkisi

Çipli akaryakıt sistemi, vergi kaçakçılığını engelleyerek devletin vergi gelirlerinde artış sağlamayı hedefliyor. EPGİS Başkanı Aktaş, bu sistemin özellikle hileli yakıt satışlarını önlemede etkili olacağını belirtti. Sistem sayesinde vergi dairesi otomatik kayıt alarak işlemleri denetleyebilecek; bu da vergi kayıplarının önlenmesinde önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

1 Temmuz 2025 itibarıyla yeni araçlar için çipli sistemin zorunlu hale gelmesi, dijitalleşmeyi hızlandıracak ve uygulamanın daha geniş bir kapsamda etkili olmasını sağlayacak. Akaryakıt sektöründe çip teknolojisi ile Türkiye, güvenliği artırarak ekonomiye katkı sağlayan modern bir yapıya ulaşmayı hedefliyor.

 

(Eren ÇİFTLİK)

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kurtalangazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.