Çiftçiler dikkat! Önlem alınmazsa ürün kaybına neden oluyor

Siirt 25.03.2024 - 20:14, Güncelleme: 25.03.2024 - 20:14 5118+ kez okundu.
 

Çiftçiler dikkat! Önlem alınmazsa ürün kaybına neden oluyor

Etkili olan yağışlar Garzan Ovasında ekili tarım arazilerinde su birikintilerine neden oldu. Çiftçiler önlem almazsa verim kaybına neden oluyor.
Kurtalan’da etkili olan yağışlar Garzan Ovasında ekimi yapılan bazı tarım arazilerinin su tutmasına neden oldu. Yağışların yüksek oranda yağması nedeniyle tarım arazilerinde oluşan su tutma durumu önlenmedi taktirde ürün kayıplarına neden olabiliyor. Garzan’da 450 dönümlük alanda buğday, arpa ve mercimek ekimi gerçekleştiren Hayrettin Nas, güzlük ekimlerden bu yana son derece yağışlı bir sezon geçirdiklerini ifade ederken son zamanlarda etkili olan yağışların toprağın su tutma oranını aştığını ifade ederek toprak tarafından emilmeyen fazladan suyun tarlaların alçak tabanlarında birikinti haline geldiğini söyledi. “Tarlalarda biriken suyun Çiftçiler açısından son derece zararlı.” diyen Nas; “Su birikintisi oluşan arazilerde biriken suyun tahliyesi için mutlaka kanal hattı açılması ve birikintinin oluştuğu alanda gübreleme uygulaması yapılmalıdır.” dedi. Biriken sular tahliye edilmediğinde bitkiler sararmaya başlıyor, gün içi artan hava sıcaklığı ise biriken suyun ısınmasına ve dolayısıyla bitkilerde yayılımcı hastalıkların oluşmasına imkan tanıyor. Hayrettin Nas, su birikintilerinin en çok mercimek bitkisine zarar verdiğini kaydederken mercimek bitkisi için geç alınan önlemlerin ürünü kurtarmadığını da sözlerine ekleyip şu bilgilere yer veriyor. “Küçüklüğümden beri çiftçilikle uğraşırım yılar içerisinde hububat ekili arazilerde yaptığım gözlemlerde su birikintilerinin özelikle mercimek bitkisine büyük zararlar verdiği. Buğday ve arpa için aynı durum geçerli olsa da alınan önlemlerle kurtarılmaları mümkün olabiliyor.  Fakat mercimek bitkisi için aynı şeyi söylemek pekte doğru olmaz su birikintilerinin yanında tarlalarda oluşan gizli balçıklaşmada bu hassas bitkiye zarar veriyor ve ürün kaybına götürebiliyor. Bunu önlemenin en iyi yolu güzlük ekiler tamamlandıktan sonra tarlaların nispetten alçak alanlarına çift yardımıyla kanal açmak ve su birikintilerinin önüne bu şekilde geçmektir.” (Mehmet Sadık AKSOY)
Etkili olan yağışlar Garzan Ovasında ekili tarım arazilerinde su birikintilerine neden oldu. Çiftçiler önlem almazsa verim kaybına neden oluyor.

Kurtalan’da etkili olan yağışlar Garzan Ovasında ekimi yapılan bazı tarım arazilerinin su tutmasına neden oldu.

Yağışların yüksek oranda yağması nedeniyle tarım arazilerinde oluşan su tutma durumu önlenmedi taktirde ürün kayıplarına neden olabiliyor.

Garzan’da 450 dönümlük alanda buğday, arpa ve mercimek ekimi gerçekleştiren Hayrettin Nas, güzlük ekimlerden bu yana son derece yağışlı bir sezon geçirdiklerini ifade ederken son zamanlarda etkili olan yağışların toprağın su tutma oranını aştığını ifade ederek toprak tarafından emilmeyen fazladan suyun tarlaların alçak tabanlarında birikinti haline geldiğini söyledi.

“Tarlalarda biriken suyun Çiftçiler açısından son derece zararlı.” diyen Nas; “Su birikintisi oluşan arazilerde biriken suyun tahliyesi için mutlaka kanal hattı açılması ve birikintinin oluştuğu alanda gübreleme uygulaması yapılmalıdır.” dedi.

Biriken sular tahliye edilmediğinde bitkiler sararmaya başlıyor, gün içi artan hava sıcaklığı ise biriken suyun ısınmasına ve dolayısıyla bitkilerde yayılımcı hastalıkların oluşmasına imkan tanıyor.

Hayrettin Nas, su birikintilerinin en çok mercimek bitkisine zarar verdiğini kaydederken mercimek bitkisi için geç alınan önlemlerin ürünü kurtarmadığını da sözlerine ekleyip şu bilgilere yer veriyor.

“Küçüklüğümden beri çiftçilikle uğraşırım yılar içerisinde hububat ekili arazilerde yaptığım gözlemlerde su birikintilerinin özelikle mercimek bitkisine büyük zararlar verdiği. Buğday ve arpa için aynı durum geçerli olsa da alınan önlemlerle kurtarılmaları mümkün olabiliyor.  Fakat mercimek bitkisi için aynı şeyi söylemek pekte doğru olmaz su birikintilerinin yanında tarlalarda oluşan gizli balçıklaşmada bu hassas bitkiye zarar veriyor ve ürün kaybına götürebiliyor. Bunu önlemenin en iyi yolu güzlük ekiler tamamlandıktan sonra tarlaların nispetten alçak alanlarına çift yardımıyla kanal açmak ve su birikintilerinin önüne bu şekilde geçmektir.”

(Mehmet Sadık AKSOY)

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kurtalangazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.