Çiftçilere “organik mineral içeren gübre kullanın” uyarısı

Siirt 13.09.2023 - 19:01, Güncelleme: 13.09.2023 - 19:01 2078+ kez okundu.
 

Çiftçilere “organik mineral içeren gübre kullanın” uyarısı

2023 yılı güzlük dönem hububat ekimleri için az bir süre kalırken Ziraat Mühendisleri tarafından ekim hazırlığı yapan çiftçilere organik mineral bazlı gübre kullanmaları uyarısında bulunuyor.
Güzlük dönem hububat ekimleri öncesi Kurtalanlı çiftçiler yavaş yavaş hazırlıklarına başlıyor. Kimi çiftçiler tohumluk hububatını kaldırırken, bazıları da hububat ekimde kullanılan taban gübreleri şimdiden satın alarak hazırlıyor. Birçok Ziraat Mühendisi çiftçilere kimyasal gübre kullanmamaları konusunda uyarıda bulunurken organik mineral barındıran organomineral gübrelerin kullanmasını tavsiye ediyor. Uzun bir süredir Kurtalan’da tarımsal ilaç ve gübre satışı yapan Birsöz Tarım işletmesi sahibi Ziraat Teknikeri Galip Çiçek, toprağın kimyasal yapısına zarar gelmemesi için mutlaka organik mineral bazlı gübrelerin kullanılması gerektiğini vurguladı. Çiçek, tamamen kimyasal bazlı olan gübrelerin uzun vade de toprağın yapısına zarar verdiğini söyleyerek toprağı çoraklaştırdığına dikkati çekip “Tamamen kimyasal bazlı içeriğe sahip gübreler büyük oranda kum ve ponza içeren bir yapıya sahip. Bu gübreler içerdikleri kimyevi maddelerle toprağın kimyasal yapısını bozarken barındırdığı kum ve ponza ile toprağın su tutma özelliğine zarar vererek çoraklaşmasına neden oluyor.” dedi. Organik mineral barındıran gübrelerin ise toprağın yapısına zarar vermediğini söyleyen Çiçek, “Organik mineral barındıran organomineral gübreler, içerik olarak kimyasal yapıdaki gübrelerden farklı. Gübrede bulunan azot ve potasyum gibi minareler arasında kum ve ponza yerine bağlayıcı olarak organik malzemeler kullanılıyor. Bu nedenle toprak yıllar içinde su tutma özelliğini kaybetmeyip çoraklaşmıyor.”  diye konuştu. Organik mineral kullanılan organomineral gübrelerin devlet destekli gübre gurubunda bulunduğunu aktaran Galip Çiçek, “Yerli ve yabancı birçok önemli kuruluş, Türkiye’deki tarım arazilerinin çoraklaşma evresine girdiği için uyarılarda bulunuyor. Devlet bu uyarıları dikkate alıyor. Bu nedenle çiftçilerimiz organik mineral bazlı organomineral gübreleri kullanmaya teşvik amacıyla bu gübre guruplarında tarımsal destek sağlıyor. Geçen yıl organik mineral bazılı gübre kullanan çiftçilerimize dönümüne 36 liradan olmak üzere destekleme ödemesi yapıtı. Dönüm başına verilen bu ücretin bu yıl artmasını bekliyoruz.” açıklamasında bulundu. Çiftçilerin organomineral gübreleri kullanması için büyük çaba gösterdiklerini belirten Çiçek, “Gelecek nesillere miras olarak bırakacağımız tarım arazilerimizi yanlış çiftçilik uygulamalarıyla verimsiz hale getirilmesini istemiyoruz. Bu nedenle toprağımıza sahip çıkıyor bunun için büyük çaba harcıyoruz. Organik mineral bazlı organomineral gübremizin tonunu 12 bin liradan satarken diğer kimyasal bazlı taban gübrelerin ton fiyatı değişmekle birlikte 20 bin liraya kadar çıkıyor. Ayrıca ücretsiz toprak analizi hizmetimizde mevcuttur. Çiftçilerimiz tarım arazilerindeki toprak örneklerini getirerek bağlı olduğumuz firmanın sağladığı ücretsiz toprak analizi hizmetinden faydalanabilir arazilerine uygun gübreyi tespit edebilirler.” dedi. (Abdulaziz ÖZCAN)
2023 yılı güzlük dönem hububat ekimleri için az bir süre kalırken Ziraat Mühendisleri tarafından ekim hazırlığı yapan çiftçilere organik mineral bazlı gübre kullanmaları uyarısında bulunuyor.

Güzlük dönem hububat ekimleri öncesi Kurtalanlı çiftçiler yavaş yavaş hazırlıklarına başlıyor. Kimi çiftçiler tohumluk hububatını kaldırırken, bazıları da hububat ekimde kullanılan taban gübreleri şimdiden satın alarak hazırlıyor.

Birçok Ziraat Mühendisi çiftçilere kimyasal gübre kullanmamaları konusunda uyarıda bulunurken organik mineral barındıran organomineral gübrelerin kullanmasını tavsiye ediyor.

Uzun bir süredir Kurtalan’da tarımsal ilaç ve gübre satışı yapan Birsöz Tarım işletmesi sahibi Ziraat Teknikeri Galip Çiçek, toprağın kimyasal yapısına zarar gelmemesi için mutlaka organik mineral bazlı gübrelerin kullanılması gerektiğini vurguladı.

Çiçek, tamamen kimyasal bazlı olan gübrelerin uzun vade de toprağın yapısına zarar verdiğini söyleyerek toprağı çoraklaştırdığına dikkati çekip “Tamamen kimyasal bazlı içeriğe sahip gübreler büyük oranda kum ve ponza içeren bir yapıya sahip. Bu gübreler içerdikleri kimyevi maddelerle toprağın kimyasal yapısını bozarken barındırdığı kum ve ponza ile toprağın su tutma özelliğine zarar vererek çoraklaşmasına neden oluyor.” dedi.

Organik mineral barındıran gübrelerin ise toprağın yapısına zarar vermediğini söyleyen Çiçek, “Organik mineral barındıran organomineral gübreler, içerik olarak kimyasal yapıdaki gübrelerden farklı. Gübrede bulunan azot ve potasyum gibi minareler arasında kum ve ponza yerine bağlayıcı olarak organik malzemeler kullanılıyor. Bu nedenle toprak yıllar içinde su tutma özelliğini kaybetmeyip çoraklaşmıyor.”  diye konuştu.

Organik mineral kullanılan organomineral gübrelerin devlet destekli gübre gurubunda bulunduğunu aktaran Galip Çiçek, “Yerli ve yabancı birçok önemli kuruluş, Türkiye’deki tarım arazilerinin çoraklaşma evresine girdiği için uyarılarda bulunuyor. Devlet bu uyarıları dikkate alıyor. Bu nedenle çiftçilerimiz organik mineral bazlı organomineral gübreleri kullanmaya teşvik amacıyla bu gübre guruplarında tarımsal destek sağlıyor. Geçen yıl organik mineral bazılı gübre kullanan çiftçilerimize dönümüne 36 liradan olmak üzere destekleme ödemesi yapıtı. Dönüm başına verilen bu ücretin bu yıl artmasını bekliyoruz.” açıklamasında bulundu.

Çiftçilerin organomineral gübreleri kullanması için büyük çaba gösterdiklerini belirten Çiçek, “Gelecek nesillere miras olarak bırakacağımız tarım arazilerimizi yanlış çiftçilik uygulamalarıyla verimsiz hale getirilmesini istemiyoruz. Bu nedenle toprağımıza sahip çıkıyor bunun için büyük çaba harcıyoruz. Organik mineral bazlı organomineral gübremizin tonunu 12 bin liradan satarken diğer kimyasal bazlı taban gübrelerin ton fiyatı değişmekle birlikte 20 bin liraya kadar çıkıyor. Ayrıca ücretsiz toprak analizi hizmetimizde mevcuttur. Çiftçilerimiz tarım arazilerindeki toprak örneklerini getirerek bağlı olduğumuz firmanın sağladığı ücretsiz toprak analizi hizmetinden faydalanabilir arazilerine uygun gübreyi tespit edebilirler.” dedi.

(Abdulaziz ÖZCAN)

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kurtalangazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.