USD
00,00
EUR
00,00
USD/EUR
1,000
ALTIN
0.000,00
BİST
0.000,00

Doğal ortamda yetişen yabani sarımsak satışa çıktı

Doğal ortamda yetişen yabani sarımsak satışa çıktı

Siirt’in meşhur otlu peynirine lezzet veren yabani sarımsak otu “sirik” Kurtalan pazarlarında satışa çıktı.

Siirt’in meşhur otlu peynirine tadını veren Kurtalan’da yöresel adı “sirik” olan yabani sarımsak otu köylüler tarafından dağlarda toplanarak satışa sunuluyor.

Büyük zorluklarla toplanan yabani sarımsak otunun kilosunu geçen yıl 200 liradan satılırken bu yıl 250 liraya satıyor.

Doğal ortamın zorluklarına katlanan köylüler zor şartlar altında topladıkları yabani sarımsak otunu pazar da satıp gelir kaynağı oluşturuyor.

Köylülerin saatlerce gezerek topladıkları bu yabani sarımsak otu kokusuyla sarımsağı anımsatsa da peynire katıldığında kendine has bir tat ve koku oluşturuyor.

Kayatepe köyünde topladığı yabani sarımsak otlarını Kurtalan’da satan Mahsum Hansu; “Bu otu toplamak için dağlarda saatlerce geziyoruz. Kurtalan ilçe sınırları içerisinde bu ot sadece Kurtalan bölgesinde bulunan Beykent dağı çevresinde yetişiyor.” ifadelerini kullanarak “Peynire çok güzel bir tat veriyor bu nedenle hemen satılıyor, büyük zorluklarla topladığımız yabani sarımsak otunun kilosunu 250 Liradan müşterilerimize satıyoruz.” dedi.

Hansu, bu yabani otun sarımsağa benzediğini fakat farklı bir yapıya sahip olduğunu belirtirken “En büyük özeliği peynire zarar vermeden uzun süre raf özelliğini koruması.” dedi.

(Mehmet Sadık AKSOY)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ