Esnaf, mesleki yeterlilik belgesi denetimi yapılmasını istiyor

Siirt 12.04.2024 - 14:04, Güncelleme: 12.04.2024 - 14:04 3034+ kez okundu.
 

Esnaf, mesleki yeterlilik belgesi denetimi yapılmasını istiyor

Yetkisiz ve mesleki yeterlilik belgesi olmayan berberler gerçek ustaların ekmeğine taş koyuyor.
Ustalık isteyen mesleklerin başında gelen berberlik mesleğinde mesleki yeterlilik belgesi, berber dükkanı işletme ruhsatı gibi birçok belge türünün olması gerekirken Kurtalan’da faaliyet gösteren birçok berber işletmesinde bu tür belgelerin olmayışı dikkat çekiyor. Konu hakkında gazetemiz muhabirine açıklamalarda bulunan Berber Ustası Kerem Kına Kurtalan’da uzun yıllardır berberlik mesleğini icra ettiğini ve sayısız müşterisine hizmet verdiğini söylerken meslek hayatı boyunca birçok belge aldığını ve berberlik mesleğini hakkıyla yerine getirme için büyük çaba harcadığını belirtip “Yıllardır Kurtalanlı müşterilerime hizmet veriyorum. Berberlik mesleğini icra ederken özelikle belgelerimin eksiz olmasına dikkat ediyorum. Çünkü bu belgeler gerek iş yerimi işletmekte gerekse de mesleğimi icra etmekte önemli rol oynuyor.” dedi. Kına, berberlik mesleğini yapmak için gerekli olan bütün belgelere sahih olduğunu belirtirken müterilerine hizmet verdiğinde diğer meslektaşlarının hakkına girmediği için vicdani olarak rahat olduğunun altını çiziyor. “İlçemizde bazı berber arkadaşların ne işletme belgeleri, ne de mesleki yeterlilik ile ilgili belgeleri var. Denetleme konusunda noksanlık olduğu için bu arkadaşlar kolaylıkla berber işletmesi açabiliyor. Bu mesleğe yıllarını vermiş birsi olarak söylüyorum durumdan oldukça muzdaripiz.” diyen Kına, ilçedeki müşteri varlığını bir bütün pastayla örneklendirip bu pastadan pay alanların sayısında artış yaşandıkça mesleği gerektiği gibi icra edenlerin hak ettiğinin altında kazanç sağladığını vurguladı. Kına, berber dükkanlarının tamamının denetlenmesi gerektiğini dile getirirken “Eline her makas alanın değil, bu işi layıkıyla yerine getirenlerin önün açılması ve mesleki yeterlik noktasında nitelikli ustaların berberlik mesleğini yapması gerekir. Denetleme ve mesleki nitelik, mevcut fiyatta kaliteli hizmet demektir.” sözlerini kullandı. (Abdulaziz ÖZCAN)
Yetkisiz ve mesleki yeterlilik belgesi olmayan berberler gerçek ustaların ekmeğine taş koyuyor.

Ustalık isteyen mesleklerin başında gelen berberlik mesleğinde mesleki yeterlilik belgesi, berber dükkanı işletme ruhsatı gibi birçok belge türünün olması gerekirken Kurtalan’da faaliyet gösteren birçok berber işletmesinde bu tür belgelerin olmayışı dikkat çekiyor.

Konu hakkında gazetemiz muhabirine açıklamalarda bulunan Berber Ustası Kerem Kına Kurtalan’da uzun yıllardır berberlik mesleğini icra ettiğini ve sayısız müşterisine hizmet verdiğini söylerken meslek hayatı boyunca birçok belge aldığını ve berberlik mesleğini hakkıyla yerine getirme için büyük çaba harcadığını belirtip “Yıllardır Kurtalanlı müşterilerime hizmet veriyorum. Berberlik mesleğini icra ederken özelikle belgelerimin eksiz olmasına dikkat ediyorum. Çünkü bu belgeler gerek iş yerimi işletmekte gerekse de mesleğimi icra etmekte önemli rol oynuyor.” dedi.

Kına, berberlik mesleğini yapmak için gerekli olan bütün belgelere sahih olduğunu belirtirken müterilerine hizmet verdiğinde diğer meslektaşlarının hakkına girmediği için vicdani olarak rahat olduğunun altını çiziyor.

“İlçemizde bazı berber arkadaşların ne işletme belgeleri, ne de mesleki yeterlilik ile ilgili belgeleri var. Denetleme konusunda noksanlık olduğu için bu arkadaşlar kolaylıkla berber işletmesi açabiliyor. Bu mesleğe yıllarını vermiş birsi olarak söylüyorum durumdan oldukça muzdaripiz.” diyen Kına, ilçedeki müşteri varlığını bir bütün pastayla örneklendirip bu pastadan pay alanların sayısında artış yaşandıkça mesleği gerektiği gibi icra edenlerin hak ettiğinin altında kazanç sağladığını vurguladı.

Kına, berber dükkanlarının tamamının denetlenmesi gerektiğini dile getirirken “Eline her makas alanın değil, bu işi layıkıyla yerine getirenlerin önün açılması ve mesleki yeterlik noktasında nitelikli ustaların berberlik mesleğini yapması gerekir. Denetleme ve mesleki nitelik, mevcut fiyatta kaliteli hizmet demektir.” sözlerini kullandı.

(Abdulaziz ÖZCAN)

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kurtalangazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.