USD
00,00
EUR
00,00
USD/EUR
1,000
ALTIN
0.000,00
BİST
0.000,00

Siirt'te Elektrik Faturalarında 1 Şubat İtibarıyla Yeni Dönem Başlıyor

Siirt'te Elektrik Faturalarında 1 Şubat İtibarıyla Yeni Dönem Başlıyor

Elektrik ve doğalgaz faturalarında 1 Şubat itibarıyla yeni uygulama başlıyor. Fazla tüketen daha fazla ödeme yapacak, cami ve cemevleri uygulamadan muaf tutulacak.

Elektrik tüketiminde yeni dönem 1 Şubat'ta başlıyor. Düzenlemeye göre aylık 417 kilovatsaatten fazla elektrik tüketen aboneler, elektrik hizmetini gerçek maliyetler üzerinden satın alacak. Bu durum, faturaların iki katına çıkmasına neden olabilecek.

Yüksek Tüketim Sınırı Belirlendi

Yeni düzenleme, yıllık 5 bin kilovatsaatin üzerinde elektrik tüketen aboneleri kapsayacak. Bu miktarın aylık karşılığı 417 kilovatsaate denk geliyor. Yıllık toplam tüketimi bu sınırı aşan abonelere, gerçek maliyetler yansıtılacak.

Faturalar Nasıl Hesaplanacak?

Düzenleme kapsamında:

Konutlarda: Aylık bin 50 liranın üzerinde elektrik tüketimi yapan aboneler üst dilime geçecek ve ödemeleri ikiye katlanacak. Örneğin, daha önce bin 50 lira ödeyen bir abone artık 2 bin lira fatura ödeyecek.

Ticari işletmelerde: Bu sınır 5 bin lira olarak uygulanacak.

Türkiye'de ortalama bir hanenin elektrik faturası 414 lira olarak hesaplanıyor. Bu sınırın altında kalan faturalar ise değişmeyecek.

Hangi Kesimleri Etkileyecek?

Türkiye'de 40 milyon mesken abonesinin yalnızca yüzde 3'ü, yani yaklaşık 1,2 milyon abone düzenlemeden etkilenecek. Uygulamayla birlikte, Hazine'nin üstlendiği 50 milyar liralık destek kaldırılacak.

Kimler Muaf?

Düzenleme, apartman ve sitelerdeki asansör, merdiven otomatiği gibi ortak alanları da kapsıyor. Ancak cami ve cemevleri bu uygulamadan muaf tutulacak.

 

(Haber Merkezi)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ