Hayvan yetiştiricileri dikkat! “İlkbahar mevsiminde saldım çayıra mevlam doyura” demeyin

Siirt 16.04.2024 - 19:14, Güncelleme: 16.04.2024 - 19:14 2679 kez okundu.
 

Hayvan yetiştiricileri dikkat! “İlkbahar mevsiminde saldım çayıra mevlam doyura” demeyin

İlkbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte otlaklarda iyice yeşerip büyüyen otlar Kurtalan’daki hayvan yetiştiricileri için oldukça önemli olurken bu otlaklarda yapılan kontrolsüz besleme uygulamaları hayvanlarda ani şişmeye bağlı olarak ölümlere neden olabiliyor.
Büyük ve küçükbaş hayvanların hepsinde görülebilen aşırı ot tüketimi kaynaklı ani şişme durumu yetiştiricileri zarara uğratabiliyor. Büyük ve küçükbaş hayvanlarda aşırı ot tüketimi kaynaklı ani şişme durumunun yaşanması durumda gerekli müdahale yöntemleri hakkında gazetemize muhabirine bilgi veren Veteriner Hekim Deniz Tilki, ilkbahar mevsiminde büyük ve küçükbaş havanlar tarafından aşırı derecede tüketilen otların ani şişmelere neden olabildiğini aktararak “Yetiştiricilerimiz bu dönemlerde kesinlikle hayvanları kontrolsüzce beslememelidir.” dedi. Ani şişme durumu oluşamaması için hayvanların otlaklara çıkarılmamadan önce kuru ot veya saman verilmesinin şişmeyi önlediğini belirten Veteriner Hekim Deniz Tilki otlaklara salınan hayvanlarda tespit edilen hafif şişme durumunda ise köpük söndürücü özelliği bulunan keten yağı, terebentin gibi maddelerin uygulanmasını tavsiye ettiğini dile getirdi. “Daha şiddetli şişme durumlarında ise ağızdan boru yardımıyla sonda indirmek ya da hayvanın üst karın kısmının sol açlık çukuruna ortalama 1 santim genişliğinde kesici bir aletle delim işlemi yapılmalıdır.” diyen Deniz Tilki, ot tüketimine bağlı olarak yaşanan ani şişme durumunda hayvanların iç organları üzerinde yoğun bir baskı oluştuğunu kaydedip gebe havanlarda yavru kabına da neden olabildiğinin altını çizdi. (Mehmet Sadık AKSOY)
İlkbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte otlaklarda iyice yeşerip büyüyen otlar Kurtalan’daki hayvan yetiştiricileri için oldukça önemli olurken bu otlaklarda yapılan kontrolsüz besleme uygulamaları hayvanlarda ani şişmeye bağlı olarak ölümlere neden olabiliyor.

Büyük ve küçükbaş hayvanların hepsinde görülebilen aşırı ot tüketimi kaynaklı ani şişme durumu yetiştiricileri zarara uğratabiliyor.

Büyük ve küçükbaş hayvanlarda aşırı ot tüketimi kaynaklı ani şişme durumunun yaşanması durumda gerekli müdahale yöntemleri hakkında gazetemize muhabirine bilgi veren Veteriner Hekim Deniz Tilki, ilkbahar mevsiminde büyük ve küçükbaş havanlar tarafından aşırı derecede tüketilen otların ani şişmelere neden olabildiğini aktararak “Yetiştiricilerimiz bu dönemlerde kesinlikle hayvanları kontrolsüzce beslememelidir.” dedi.

Ani şişme durumu oluşamaması için hayvanların otlaklara çıkarılmamadan önce kuru ot veya saman verilmesinin şişmeyi önlediğini belirten Veteriner Hekim Deniz Tilki otlaklara salınan hayvanlarda tespit edilen hafif şişme durumunda ise köpük söndürücü özelliği bulunan keten yağı, terebentin gibi maddelerin uygulanmasını tavsiye ettiğini dile getirdi.

“Daha şiddetli şişme durumlarında ise ağızdan boru yardımıyla sonda indirmek ya da hayvanın üst karın kısmının sol açlık çukuruna ortalama 1 santim genişliğinde kesici bir aletle delim işlemi yapılmalıdır.” diyen Deniz Tilki, ot tüketimine bağlı olarak yaşanan ani şişme durumunda hayvanların iç organları üzerinde yoğun bir baskı oluştuğunu kaydedip gebe havanlarda yavru kabına da neden olabildiğinin altını çizdi.

(Mehmet Sadık AKSOY)

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kurtalangazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.