Hububat ekim sezonu yaklaşırken sigorta acentelerinden çiftçilere “Tarım sigortası yaptırın” çağrısı

Siirt 30.09.2023 - 18:10, Güncelleme: 30.09.2023 - 18:10 49565+ kez okundu.
 

Hububat ekim sezonu yaklaşırken sigorta acentelerinden çiftçilere “Tarım sigortası yaptırın” çağrısı

2023 yılı güzlük dönem ekimleri başlamasına kısa bir süre sigorta acentelerinden kala tarım sigortası çağrısı yaptı.
Tarsim olarak bilinen Tarım Sigortası, çiftçileri sel, don, kuraklık ve yangılara güvence altına alarak olası afetlere karşı tarımsal alanda oluşan ürün kayıplarına karşı çiftçinin zarar etmesini önlüyor. Tarsim, Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi Acenteleri tarafından yapılırken çiftçilerin ektiği ürünleri zarar oluşturabilecek durumlara karşı güvence altına almakta. Kurtalan’da faaliyet göstererek Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi Acenteciliğini yapan RE-GA Sigorta sahibi Recep Ağırman “Bölgemiz tarımsal faaliyetlerin ağırlıkta olduğu bir bölge. Tarım sektörü diğer sektörlere oranla daha çok gelişmiş durumda. Hal böyle olunca tarım sektörü bölgemizde en çok zar görebilecek potansiyele sahip bir sektör. Bu nedenle tarımsal faaliyetlerle uğraşan çiftçilerimizin sel, don, kuraklık ve yangılarda zarar ve ziyana uğramamaları için ürünlerini güvence altına almaları büyük önem taşımakta.” dedi. Ektiği ürünü sigortalayan çiftçilerin 2021 yılında etkili olan kuraklıkta zararları karşılandı. Çiftçilerin sel, don, kuraklık ve yangılara karşı çaresiz olmadığını söyleyen Ağırman, “Hububatta güzlük dönem ekimleri için kısa bir süre kaldı. Bu kapsamda çiftçilerimizin tarım sigortalarını yapmaları büyük önem taşıyor. 2021 yılında meydana gelen kuraklık nedeniyle bir çok çiftçimiz tarladan ürün alamadı. O dönemde zarara uğrayan çiftçilerimizin tamamı tarım sigortası yapmayan çiftçilerimizdi. Kuraklık nedeniyle büyük zarar gördü. Yine aynı dönemde bazı bilinçli çiftçiler ise tarım sigortası yapmıştı ve uğradıkları zarar bazında ürünleri sigortalı olduğu için zarar ziyan ödemelerini tam olarak aldılar.” diye konuştu. 2021 yılında etkili olan kuraklık sonrası tarım sigortası yaptıran çiftçilerin sayısı arttı. Ağırman, Tarsim kayıtlarının 2021 yılına oran 2022 yılında daha fazla olduğuna dikkati çekerek 2021 yılında Türkiye’nin birçok yerinde etkili olan kuraklık nedeniyle bu oranın ciddi oranda arttığını. Bu artışın 2023 yılında da yaşanmasını beklediklerini dile getirdi. Bilinçli tarım politikalarının doğrudan çiftçiye lanse edilmesi gerektiğini ifade eden Ağırman, çiftçilerin tam anlamıyla korunması gerektiğini bununda doğru uygulamalarla sağlanabileceğini vurguladı. (Abdulaziz ÖZCAN)
2023 yılı güzlük dönem ekimleri başlamasına kısa bir süre sigorta acentelerinden kala tarım sigortası çağrısı yaptı.

Tarsim olarak bilinen Tarım Sigortası, çiftçileri sel, don, kuraklık ve yangılara güvence altına alarak olası afetlere karşı tarımsal alanda oluşan ürün kayıplarına karşı çiftçinin zarar etmesini önlüyor.

Tarsim, Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi Acenteleri tarafından yapılırken çiftçilerin ektiği ürünleri zarar oluşturabilecek durumlara karşı güvence altına almakta.

Kurtalan’da faaliyet göstererek Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi Acenteciliğini yapan RE-GA Sigorta sahibi Recep Ağırman “Bölgemiz tarımsal faaliyetlerin ağırlıkta olduğu bir bölge. Tarım sektörü diğer sektörlere oranla daha çok gelişmiş durumda. Hal böyle olunca tarım sektörü bölgemizde en çok zar görebilecek potansiyele sahip bir sektör. Bu nedenle tarımsal faaliyetlerle uğraşan çiftçilerimizin sel, don, kuraklık ve yangılarda zarar ve ziyana uğramamaları için ürünlerini güvence altına almaları büyük önem taşımakta.” dedi.

Ektiği ürünü sigortalayan çiftçilerin 2021 yılında etkili olan kuraklıkta zararları karşılandı.

Çiftçilerin sel, don, kuraklık ve yangılara karşı çaresiz olmadığını söyleyen Ağırman, “Hububatta güzlük dönem ekimleri için kısa bir süre kaldı. Bu kapsamda çiftçilerimizin tarım sigortalarını yapmaları büyük önem taşıyor. 2021 yılında meydana gelen kuraklık nedeniyle bir çok çiftçimiz tarladan ürün alamadı. O dönemde zarara uğrayan çiftçilerimizin tamamı tarım sigortası yapmayan çiftçilerimizdi. Kuraklık nedeniyle büyük zarar gördü. Yine aynı dönemde bazı bilinçli çiftçiler ise tarım sigortası yapmıştı ve uğradıkları zarar bazında ürünleri sigortalı olduğu için zarar ziyan ödemelerini tam olarak aldılar.” diye konuştu.

2021 yılında etkili olan kuraklık sonrası tarım sigortası yaptıran çiftçilerin sayısı arttı.

Ağırman, Tarsim kayıtlarının 2021 yılına oran 2022 yılında daha fazla olduğuna dikkati çekerek 2021 yılında Türkiye’nin birçok yerinde etkili olan kuraklık nedeniyle bu oranın ciddi oranda arttığını. Bu artışın 2023 yılında da yaşanmasını beklediklerini dile getirdi.

Bilinçli tarım politikalarının doğrudan çiftçiye lanse edilmesi gerektiğini ifade eden Ağırman, çiftçilerin tam anlamıyla korunması gerektiğini bununda doğru uygulamalarla sağlanabileceğini vurguladı.

(Abdulaziz ÖZCAN)

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kurtalangazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.