Kurtalan’da geri dönüşüm işçisinin zorlu ekmek mücadelesi

Kurtalan 07.09.2023 - 23:37, Güncelleme: 07.09.2023 - 23:37 2955+ kez okundu.
 

Kurtalan’da geri dönüşüm işçisinin zorlu ekmek mücadelesi

Geri dönüştürülebilir atık toplayıcıları geçimlerini sağlamak için çalıştıkları bu işte birçok zorlukla mücadele etmek zorunda kalıyor.
ÖZEL HABER – ABDULAZİZ ÖZCAN Geri dönüştürülebilir atık toplayıcıları topladıkları atık haldeki plastik, metal ve kağıtları geri dönüşüm malzemesi olarak tekrar ekonomiye kazandırırken hem kendilerine gelir sağlamış oluyorlar, hem de farkında olmadan çevre temizliğine katkı sağlamış oluyorlar. Plastik atık toplayıcılığı yapanların tamamı geçimlerini sağlamak için bu işi tercih ederken yaptıkları iş ile sosyal dışlanma algısıyla büyük mücadele veriyorlar. Bir yandan geçim derdi, bir yandan toplumsal dışlanmanın yol açtığı psikolojik baskı Kurtalan’daki geri dönüştürülebilir atık toplayıcılarını da zorluyor. 3 yıldır Kurtalan’da geri dönüşümü mümkün olan plastik atık toplayıcılığı yapan Şakir Alan, “Sabah erken saatlerde uyanıp yerlere ve çöplere atılan hazır su ambalajları, naylon poşetler, metal ambalajlar gibi geri dönüşümü mümkün olan atkıları topluyorum. Bu işi yapmaktaki tek amacım evime ekmek götürmek topladığım plastik atıkları haftalık olacak şekilde istifliyorum. Sonra bu atıkları hurdacılara satıyorum.” dedi. “Ön yargılı insanların olumsuz yaklaşımına rağmen bu işte çalışma cesareti buluyorum.” Çöplerden gelen ağır kötü kokuların kendisini zorladığını belirten Alan, “Bu işi herkes yapamaz, çünkü yeri geldiğinde çöp konteynırlarının içini karıştırmak ve atık plastiklere ulaşmak gerekiyor. Bunu yapmak için kötü kokuların oluşturduğu zorluklara katlanmak lazım, bu kokular beni zorlasa da bu işi yapıyorum. Kurtalan’ında işlek yerlerdeki birçok sokak ve caddelerde bu işi yapıyorum. Bazı insanlar ön yargılı yaklaşımlar sergiliyor bunu beni gördüklerinde sergiledikleri hareket ve tavırlardan anlayabiliyorum. Bu ön yargılara aldırış etmesem de psikolojik bir baskı oluşturduklarını belirtmek gerekir.” diye konuştu. Küçük yerlerde iş hayatı kişisel imaj oluyor Kurtalan gibi birçok kişinin birbirini tanıdığı yerlerde tanıdığı insanların içinde çöpleri karıştırmak ve atık plastik toplamanın ayrı bir zorluğu olduğuna işaret eden Şakir Alan, “Burada yaptığımız bu iş büyük şehirlerde daha rahat yapılıyor. Ama Kurtalan gibi küçük bir ilçede bu işin getirdiği ek zorluklar var, bu zorlukların asıl kaynağı birçok kişinin bir birini tanıyor olması çünkü yaptığım iş insanların hafızasına kötü şekilde yerleştiği için, iş harici başka ortamlarda da karşıma çıkarak iş hayatım kişisel imajım oluyor.” açıklamasında bulundu. “Zorunlu kalmadıkça yapılacak bir iş değil.” Başka bir işte çalışmak istediğini belirten Alan, “Birçok müracaata bulundum ama herhangi bir işte çalışmak bana nasip olmadı, önceden çobanlık yapıyordu. Annemle birlikte yaşadığım için artık köylere gidip çobanlıkta yapamıyorum. Geçimimi sağlamak için son çare bu işi yapmaya başladım, Allaha şükür emek vererek alın teri harcayarak ekmeğimi çöpten de olsa çıkartıyorum. Ama çalışabileceğim sabit bir iş bulsam bu plastik toplayıcılığını bırakıp orada çalışırım.” ifadelerinde bulundu.
Geri dönüştürülebilir atık toplayıcıları geçimlerini sağlamak için çalıştıkları bu işte birçok zorlukla mücadele etmek zorunda kalıyor.

ÖZEL HABER – ABDULAZİZ ÖZCAN

Geri dönüştürülebilir atık toplayıcıları topladıkları atık haldeki plastik, metal ve kağıtları geri dönüşüm malzemesi olarak tekrar ekonomiye kazandırırken hem kendilerine gelir sağlamış oluyorlar, hem de farkında olmadan çevre temizliğine katkı sağlamış oluyorlar.

Plastik atık toplayıcılığı yapanların tamamı geçimlerini sağlamak için bu işi tercih ederken yaptıkları iş ile sosyal dışlanma algısıyla büyük mücadele veriyorlar.

Bir yandan geçim derdi, bir yandan toplumsal dışlanmanın yol açtığı psikolojik baskı Kurtalan’daki geri dönüştürülebilir atık toplayıcılarını da zorluyor.

3 yıldır Kurtalan’da geri dönüşümü mümkün olan plastik atık toplayıcılığı yapan Şakir Alan, “Sabah erken saatlerde uyanıp yerlere ve çöplere atılan hazır su ambalajları, naylon poşetler, metal ambalajlar gibi geri dönüşümü mümkün olan atkıları topluyorum. Bu işi yapmaktaki tek amacım evime ekmek götürmek topladığım plastik atıkları haftalık olacak şekilde istifliyorum. Sonra bu atıkları hurdacılara satıyorum.” dedi.

“Ön yargılı insanların olumsuz yaklaşımına rağmen bu işte çalışma cesareti buluyorum.”

Çöplerden gelen ağır kötü kokuların kendisini zorladığını belirten Alan, “Bu işi herkes yapamaz, çünkü yeri geldiğinde çöp konteynırlarının içini karıştırmak ve atık plastiklere ulaşmak gerekiyor. Bunu yapmak için kötü kokuların oluşturduğu zorluklara katlanmak lazım, bu kokular beni zorlasa da bu işi yapıyorum. Kurtalan’ında işlek yerlerdeki birçok sokak ve caddelerde bu işi yapıyorum. Bazı insanlar ön yargılı yaklaşımlar sergiliyor bunu beni gördüklerinde sergiledikleri hareket ve tavırlardan anlayabiliyorum. Bu ön yargılara aldırış etmesem de psikolojik bir baskı oluşturduklarını belirtmek gerekir.” diye konuştu.

Küçük yerlerde iş hayatı kişisel imaj oluyor

Kurtalan gibi birçok kişinin birbirini tanıdığı yerlerde tanıdığı insanların içinde çöpleri karıştırmak ve atık plastik toplamanın ayrı bir zorluğu olduğuna işaret eden Şakir Alan, “Burada yaptığımız bu iş büyük şehirlerde daha rahat yapılıyor. Ama Kurtalan gibi küçük bir ilçede bu işin getirdiği ek zorluklar var, bu zorlukların asıl kaynağı birçok kişinin bir birini tanıyor olması çünkü yaptığım iş insanların hafızasına kötü şekilde yerleştiği için, iş harici başka ortamlarda da karşıma çıkarak iş hayatım kişisel imajım oluyor.” açıklamasında bulundu.

“Zorunlu kalmadıkça yapılacak bir iş değil.”

Başka bir işte çalışmak istediğini belirten Alan, “Birçok müracaata bulundum ama herhangi bir işte çalışmak bana nasip olmadı, önceden çobanlık yapıyordu. Annemle birlikte yaşadığım için artık köylere gidip çobanlıkta yapamıyorum. Geçimimi sağlamak için son çare bu işi yapmaya başladım, Allaha şükür emek vererek alın teri harcayarak ekmeğimi çöpten de olsa çıkartıyorum. Ama çalışabileceğim sabit bir iş bulsam bu plastik toplayıcılığını bırakıp orada çalışırım.” ifadelerinde bulundu.

Habere ifade bırak !
Habere Ek Video
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kurtalangazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.