Bakırhan: Kürt’ün kazanımı Türkiye’nin kazanımıdır

DEM Parti Eş Genel Başkanı ve Siirt Milletvekili Tuncer Bakırhan, partisinin 5. Olağan Büyük Kongresi’nde yaptığı konuşmada, Kürt meselesinin demokratik çözümü ve barış sürecine ilişkin mesajlar vererek, Kürtlerin kazanımının Türkiye’nin kazanımı olarak görülmesi gerektiğini söyledi.

Bakırhan: Kürt’ün kazanımı Türkiye’nin kazanımıdır

DEM Parti Eş Genel Başkanı ve Siirt Milletvekili Tuncer Bakırhan, partisinin Ankara'da düzenlenen 5. Olağan Büyük Kongresi'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin demokratikleşmesi, Kürt meselesinin demokratik çözümü ve barış sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bakırhan, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin farklı kentlerinden gelen partililere ve toplumsal kesimlere selam göndererek, DEM Parti'nin yarım asırlık mücadele geçmişine vurgu yaptı.

Mücadele sürecinde yaşamını yitirenleri anan Bakırhan, "Bila êdî şer dûrî me be. Bila aştî ji welatê me kêm nebe." ifadeleriyle barış temennisinde bulundu.

Konuşmasında Türkiye'nin farklı kesimlerinden işçilere, çiftçilere, esnafa, kadınlara, gençlere, Alevilere, farklı inanç ve kimliklere mensup vatandaşlara seslenen Bakırhan, partilerinin kapsayıcı bir siyaset anlayışını savunduğunu belirtti.

Bakırhan, "Bu salonda onurlu mücadelemizin her bir durağından gelen bir rüzgar var." diyerek, Türkiye'nin farklı bölgelerinden gelen partililerin kongrede bir araya geldiğini söyledi.

"Bir siyasi hareketin gücü geçmişiyle yüzleşme cesaretinden gelir"

DEM Parti'nin geçmişte ağır baskılarla karşı karşıya kaldığını savunan Bakırhan, parti yöneticileri, milletvekilleri ve belediye başkanlarının tutuklandığını, belediyelere kayyum atandığını ve parti binalarının saldırılara uğradığını ifade etti.

Bütün bu süreçlere rağmen demokratik siyaset alanında yürümeye devam ettiklerini dile getiren Bakırhan, geçmişteki eksikliklerini de görmezden gelmeyeceklerini belirtti.

Bakırhan, "Bir siyasi hareketin gücü geçmişiyle yüzleşme cesaretinden gelir. Kendini yenileyebilmek de ancak bu cesaretle mümkündür." dedi.

Partilerinin toplumla bağ kurma, örgütsel refleksler, yeni kadrolar yetiştirme ve ekonomik sorunlara yönelik emek mücadelesi konusunda eksiklikleri bulunduğunu ifade eden Bakırhan, bu alanlarda kendilerini yenileyeceklerini söyledi.

"Direnişimizin yanına inşayı koyma vaktidir"

Türkiye'de yerel yönetimlerde demokratik ve şeffaf belediyeciliğin adresi olduklarını savunan Bakırhan, bazı belediyelerde istenilen düzeye henüz ulaşılamadığını belirtti.

Ekoloji, emek, gençlik, kadın, engelliler ve uyuşturucuyla mücadele gibi alanlarda daha güçlü çalışmalar yürütmeleri gerektiğini kaydeden Bakırhan, Barış ve Demokratik Toplum Süreci'nin toplumun tamamına mal edilmesi konusunda da eksiklikler bulunduğunu söyledi.

Bakırhan, "Artık sadece bu niye böyle oldu demeyeceğiz, yerine ne koyacağımızı tartışacağız. Eksiklikleri tespit edip önerilerimizi sunacağız. Şimdi direnişimizin yanına inşayı koyma vaktidir, demokratik cumhuriyeti inşa etmek için yola koyulma vaktidir." ifadelerini kullandı.

"Yamalı bir elbise toplumun üzerine olmadı"

Türkiye'nin son yüzyılında yaşanan siyasi krizlere değinen Bakırhan, farklı siyasi kesimlerin ülkenin sorunlarına çözüm üretmek yerine mevcut yapıya "yama" yaptığını öne sürdü.

Bakırhan, "Artık yamaların olmadığı, artık hepimizi kapsayacak bir Türkiye'ye, bir cumhuriyete, bir demokrasiye ihtiyaç var; yeni bir toplumsal mutabakata ihtiyaç var." diye konuştu.

Türkiye'nin uzun yıllardır ekonomik, siyasi ve toplumsal krizlerle karşı karşıya kaldığını belirten Bakırhan, farklı toplumsal kesimlerin ortak geleceğe odaklanması gerektiğini söyledi.

"Kürtlerin kazanımı Türkiye'nin kazanımıdır"

Konuşmasında Kürt meselesi ve bölgesel gelişmelere de değinen Bakırhan, Türkiye'nin 50 yıllık çatışma ve şiddet sürecinin sona erdirilmesi için yeni bir dönemin eşiğinde olduğunu savundu.

Bakırhan, "50 yıllık çatışmanın ve şiddetin sonuna doğru yürüyoruz." ifadelerini kullanarak, barış ve diyalog sürecine katkı sunan siyasi aktörlere teşekkür etti.

Türkiye ile Kürtlerin çıkarlarının ortak bir zeminde buluşabileceğini savunan Bakırhan, Irak, İran ve Suriye'deki Kürtlerin kazanımlarının Türkiye tarafından tehdit olarak görülmemesi gerektiğini söyledi.

Bakırhan, "Kürt’ün kazanımı Türkiye’nin kazanımıdır. Türkiye'nin kazanımı Kürt’ün kazanımıdır. Kürt kazanınca Türk, Türk kazanınca Kürt kazanacaktır." dedi.

"Türkiye'yi yönetmeye talibiz"

DEM Parti'nin Türkiye'nin yönetimine talip olduğunu açıkça ifade eden Bakırhan, partinin ekonomi, hukuk, dış politika, eğitim ve sağlık alanlarında çözüm üretmeye yönelik hazırlık yapacağını söyledi.

Ekonomide adaletli ve eşitlikçi bir düzen hedeflediklerini belirten Bakırhan, üretimin güçlendirilmesi, israfın önlenmesi ve emeğin karşılığının alınması gerektiğini dile getirdi.

Hukukun siyasete alet edilmemesi gerektiğini savunan Bakırhan, temel hak ve özgürlüklerin güvence altına alınacağını ifade etti.

Bakırhan, "Bu iddiamızı bugün burada, açık ve net biçimde duyuruyoruz: Türkiye'yi yönetmeye talibiz." dedi.

"Tek bir ajandamız var, o da demokratik bir Türkiye'dir"

DEM Parti'nin devam eden sürecin teminatı olduğunu savunan Bakırhan, partilerinin gizli bir ajandasının bulunmadığını belirtti.

Bakırhan, "Tek bir ajandamız var, o da demokratik bir Türkiye'dir. Tek bir ajandamız var, o da barış ve demokratik toplumdur." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin bütün bölgelerine aynı sorumluluk duygusuyla yaklaşacaklarını belirten Bakırhan, "Yarın, bugünden daha iyi olacak." dedi.

"Demokratik Cumhuriyet Hareketini bugünden itibaren başlatıyoruz"

Kongrenin DEM Parti açısından yeni bir siyasi dönemin başlangıcı olduğunu belirten Bakırhan, 7 Eylül itibarıyla kapsamlı bir yenilenme sürecine başlayacaklarını söyledi.

Partinin programını, siyaset üslubunu, örgütlenme anlayışını ve kadro yapısını değişen Türkiye ve dünya koşullarına göre yeniden şekillendireceklerini aktaran Bakırhan, gençlerin ve kadınların siyasetin her kademesinde daha fazla yer alacağını ifade etti.

Bakırhan, Kürt meselesinin demokratik çözümünü Türkiye'nin genel demokratikleşme süreciyle birlikte ele alacaklarını belirterek, "Demokratik Cumhuriyet Hareketini bugünden itibaren başlatıyoruz. Tohum bugün Ankara’da, bu salonda toprağa düştü; kökü tutacak, dalı büyüyecek, gölgesi bu ülkenin her bir karışına düşecek." diye konuştu.

Kongreye katılan parti emekçileri, bileşen partiler, örgüt yöneticileri, milletvekilleri, belediye eş başkanları, kadın ve gençlik meclisleri ile demokrasi güçlerine teşekkür eden Bakırhan, DEM Parti'nin yeni dönemde Türkiye'yi yönetme iddiasıyla çalışmalarını sürdüreceğini söyledi.