Çay saatleri Siirt’in meşhur kuru ekmeğiyle lezzetleniyor

Simit ve poğaçadan daha ucuz olan Siirt’in meşhur kuru ekmeği çay saatlerinde pasta ve kurabiyelerin yerini alıyor.

Çay saatleri Siirt’in meşhur kuru ekmeğiyle lezzetleniyor

Asırlardan beri yol ve yolcu ekmeği olarak bilinen ve bayatlamayan yazda, kışta, dağda kırda aç bırakmayan Kurtalan’da “Bekseme” adıyla bilinen tandır ekmeği son yıllarda lezzeti ve tadıyla ün salıyor.

Siirt’in yöresel Kuru Ekmeği saatlerce tandırda bekletilip pişirilmesiyle biliniyor, tandırdan çıkan pişmiş kuru ekmek sert bir yapıya sahip.

Siirt’e yöresel kuru ekmek üreterek satışını yapan Halil Aksu, siparişlere yetişemediklerini söyleyerek “Yöresel kuru ekmeğimizi satışını yapmaktayız. Yapımında tam tahıl buğdayı, özel maya çeşidi, süt, şeker, tuz, yumurta ve isteğe bağlı olarak susam kullanılabiliyor. Hamur harcı yapıldıktan sonra iyice kızarmış tandırlara koyarak saatlerce pişmesini bekliyoruz. Uzun süre yumuşak kalmayacak şekilde piştikten sonra çıkartılan kuru ekmekleri paketleyip satışa hazır hale getiriyoruz.” dedi.

“Siirt’in kuru ekmeğine talep yüksek, hanımların sıklıkla uyguladığı çay saatlerinde fabrikasyon ürünü olan kuru biye ve pastaların yerini alıp afiyetle yeniliyor.” diyen Aksu, tanesini 8 liraya sattıkları kuru ekmeğin aylarca bayatlamadan taze kalabildiğini vurguladı.

(Abdulaziz ÖZCAN)