Danışman Bilgi Sistemi öğrenci ve velilerin erişimine açıldı

Lise ve üniversite tercih döneminde öğrencilerin eğitim ve kariyer planlamalarını daha bilinçli yapabilmeleri amacıyla geliştirilen Danışman Bilgi Sistemi (DABİS), İŞKUR Mobil uygulaması üzerinden öğrenci, veli ve mezunların erişimine açıldı.

Danışman Bilgi Sistemi öğrenci ve velilerin erişimine açıldı

İŞKUR'dan yapılan açıklamaya göre, LGS'ye giren yaklaşık 1 milyon, YKS'ye giren yaklaşık 2,5 milyon olmak üzere toplam 3,5 milyon genci ilgilendiren tercih sürecinde, veriye dayalı kariyer rehberliği hizmetlerinin daha geniş kitlelere ulaştırılması hedefleniyor. DABİS'in İŞKUR Mobil uygulamasına entegre edilmesiyle birlikte kullanıcılar, mesleki alanlar ve üniversite bölümlerine ilişkin iş gücü piyasası göstergelerine doğrudan ulaşabilecek.

İŞKUR İş ve Meslek Danışmanları ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı rehber öğretmenler tarafından kullanılan sistem, artık öğrenci ve velilerin de kullanımına açılarak tercih sürecinde daha kapsayıcı bir rehberlik hizmeti sunacak. Sistem sayesinde kullanıcılar, tercih etmeyi düşündükleri meslek ve üniversite bölümlerinin mezunlarının iş gücü piyasasındaki durumuna ilişkin kapsamlı verilere erişebilecek.

DABİS'te mesleki alanlar ile ön lisans ve lisans programlarına ilişkin iş bulma süresi, istihdam oranı, ücret dağılımı, girişimcilik oranı, çalışma hayatındaki devamlılık, akademide çalışma oranı ve mezunların yoğun olarak görev yaptığı sektörler gibi çok sayıda gösterge yer alıyor. Kullanıcılar bu veriler sayesinde farklı meslekleri, üniversiteleri ve bölümleri karşılaştırarak mezuniyet sonrasında karşılaşabilecekleri çalışma hayatına ilişkin genel bir görünüm elde edebilecek.

Açıklamada, sistemde yer alan göstergelerin Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) anonimleştirilmiş verilerinin analiz edilmesiyle oluşturulduğu belirtildi. Verilerin 2010-2024 yılları arasındaki eğitim ve istihdam kayıtlarına dayandığı, böylece öğrencilerin geçmiş dönem mezunlarının iş gücü piyasasındaki durumunu güvenilir veriler ışığında inceleyebileceği ifade edildi.

Sistemin öğrenciler adına tercih yapan bir uygulama olmadığı vurgulanan açıklamada, DABİS'in geçmiş dönem verileri üzerinden genel bir iş gücü piyasası görünümü sunduğu, mezuniyet sonrasındaki kariyer sürecinin ise ekonomik koşullar, bireysel yetkinlikler, yabancı dil bilgisi, iş deneyimi ve kişisel tercihler gibi birçok etkene bağlı olarak şekillendiği kaydedildi.

İŞKUR İl Müdürlükleri ve Hizmet Merkezlerinde görev yapan İş ve Meslek Danışmanlarının tercih döneminde öğrenci ve velilere yüz yüze kariyer danışmanlığı hizmeti vermeyi sürdüreceği belirtilirken, DABİS'in dijital erişime açılmasıyla bu hizmetlerin daha geniş kitlelere ulaştırılmasının amaçlandığı ifade edildi.

Cumhurbaşkanlığı koordinasyonunda 2020 yılından bu yana kullanılan DABİS'in, Temmuz 2025'te İŞKUR'a devredildiği belirtilen açıklamada, sistemin bugün itibarıyla İŞKUR Mobil uygulaması üzerinden herkesin kullanımına açıldığı bildirildi.

Sisteme erişmek isteyen kullanıcıların Android ve iOS cihazlara İŞKUR Mobil uygulamasını indirerek profil oluşturmasının ardından Danışman Bilgi Sistemi bölümüne giriş yapması yeterli olacak. Kullanıcılar uygulama üzerinden ortaöğretim ve yükseköğretim sekmelerini seçerek mesleki alanlar ve üniversite bölümlerine ilişkin iş gücü piyasası verilerine ulaşabilecek.