Siirt Barosu’ndan “Beyaz Toros” ve “JİTEM” temalı ürünlere tepki

Siirt Barosu, bazı e-ticaret platformlarında “Beyaz Toros” ve “JİTEM” ibareleri taşıyan tişörtlerin satışa sunulmasına sert tepki gösterdi. Baro, söz konusu ifadelerin Türkiye’nin yakın tarihinde ağır insan hakları ihlallerini simgelediğini belirterek bu tür ticari ürünlerin toplumsal vicdanı yaraladığını vurguladı.

Siirt Barosu’ndan “Beyaz Toros” ve “JİTEM” temalı ürünlere tepki

Siirt Barosu tarafından yapılan açıklamada, “Beyaz Toros” ve “JİTEM” ifadelerinin 1990’lı yıllarda yaşanan faili meçhul cinayetler ve zorla kaybetmelerle özdeşleştiği hatırlatılarak, bu sembollerin ticari ürün haline getirilmesinin “mağdur yakınlarının acılarını derinleştiren ve geçmişteki hak ihlallerini sıradanlaştıran bir tutum” olduğu belirtildi.

Baro açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Bu tür paylaşımlar insani değerlere aykırı olduğu gibi hukuken de kabul edilemez niteliktedir. İfade özgürlüğü, insanlığa karşı işlenmiş suçların övülmesini ve bunların ticari bir araç haline getirilmesini kapsamaz. Cezasızlığın hâkim olduğu bir dönemin sembollerini pazarlamak, toplumsal adalet ve barış duygusuna zarar vermektedir.”

Açıklamada ayrıca, söz konusu ürünlerin satışına aracılık eden e-ticaret platformları ile ilan sahipleri hakkında Türk Ceza Kanunu’nun 215. maddesi kapsamında “suçu ve suçluyu övme” suçlamasıyla yasal başvuru yapılacağı duyuruldu.

Siirt Barosu, geçmişte yaşanan insan hakları ihlallerinin unutulmaması, mağduriyetlerin tekrarlanmaması ve adaletin tesis edilmesi amacıyla sürecin takipçisi olacaklarını bildirdi.