İl Sağlık Müdürlüğü Toplum Sağlığı Merkezi'nde görev yapan ve iki çocuk babası olan Vehip Danış, uzun yıllar boyunca sigarayı bırakmayı birçok kez denediğini ancak başarılı olamadığını söyledi. Yaklaşık 9 ay önce Siirt Sağlıklı Hayat Merkezi Sigara Bırakma Polikliniği'ne başvuran Danış, burada görev yapan Sigara Bırakma Hekimi Dr. Büşra Eskifuruncu'nun danışmanlığında sigarayı bırakma kararı aldı.
İlk zamanlarda hem kendisinin hem de çevresindekilerin sigarayı bırakabileceğine inanmadığını belirten Danış, güçlü iradesi sayesinde herhangi bir ilaç kullanmadan sigarayı bıraktığını ifade etti.

Sigarayı bıraktıktan sonra yaşam kalitesinde önemli değişiklikler yaşadığını anlatan Danış, daha önce nefes darlığı nedeniyle günlük yaşamda zorlandığını dile getirdi.
Gece nefesinin kesiliyor hissiyle uyandığını belirten Danış, "Şimdi bunların hiçbiri kalmadı. Eskiden kısa mesafelere bile arabayla gidiyordum. Artık yürüyerek gidip gelebiliyorum. Merdivenleri rahat çıkabiliyor, koşabiliyorum. Kendimi çok daha sağlıklı hissediyorum." dedi.
Evde sigara içtiği dönemlerde kızlarının sigara kokusundan rahatsız olduğunu da aktaran Danış, "Eskiden eve gittiğimde sigara kokusundan dolayı kızlarım bana sarılmıyordu. Şimdi koku da yok. Her şeyin başı sağlık. 'Bırakamam.' demeyin." ifadelerini kullandı.
Siirt Sağlıklı Hayat Merkezi Sigara Bırakma Polikliniği Sigara Bırakma Hekimi Dr. Büşra Eskifuruncu ise Vehip Danış'ın yaklaşık 40 yılı aşkın sigara kullanım öyküsüne sahip olduğunu belirterek, ilk muayenede nefes darlığı ve uyku problemlerinin tespit edildiğini söyledi.
Danış'a sigarayı bırakma sürecinde düzenli danışmanlık hizmeti verdiklerini ve takiplerini sürdürdüklerini ifade eden Eskifuruncu, yaklaşık 9 aydır sigara kullanmadığını karbonmonoksit ölçümleriyle de doğruladıklarını kaydetti.
Sigarayı bıraktıktan sonra Danış'ın fiziksel performansında ve genel sağlık durumunda belirgin iyileşme gözlemlediklerini dile getiren Eskifuruncu, "2025 yılında Sigara Bırakma Polikliniği olarak yaklaşık 600 hastaya hizmet verdik. Bunlardan 94'ünün halen sigara kullanmadığını ölçümlerimizle tespit ettik. Daha fazla kişiye ulaşarak sigarayı bırakmalarına destek olmayı hedefliyoruz." dedi.
Eskifuruncu ayrıca, Sağlıklı Hayat Merkezi tarafından yürütülen "Hareket Yaşını Öğren, Sağlıklı Kal" kampanyası kapsamında kentin farklı noktalarında vatandaşlara kas gücü ve denge testleri uygulandığını, ihtiyaç duyulan kişilerin fizyoterapistlere yönlendirilerek takiplerinin yapıldığını sözlerine ekledi.