Siirt’te 87 Yıllık Hatıra! Sakarya İlkokulu’nun Nadir Fotoğrafı Ortaya Çıktı

Siirt’in eğitim tarihine ışık tutan önemli bir belge, Siirtli fotoğraf koleksiyoneri Faik Kuzu tarafından gün yüzüne çıkarıldı. 1938 yılında, bugün artık var olmayan Siirt Sakarya İlkokulu’nda bir müsamera günü çekilen hatıra fotoğrafı, dönemin eğitim anlayışını ve toplumsal yaşamını gözler önüne seriyor.

Siirt’te 87 Yıllık Hatıra! Sakarya İlkokulu’nun Nadir Fotoğrafı Ortaya Çıktı

Konuya ilişkin paylaşımda bulunan Faik Kuzu, Sakarya İlkokulu’nun Siirt’te gerçekten var olduğunu, bu bilgiyi yıllar önce kentin saygın eğitimcilerinden merhum H. Zeki Ertemel’e bizzat sorduğunu belirtti. Kuzu, Ertemel’in kendisine okulun, eski Siirt Belediyesi binasının altında bulunduğunu aktardığını ifade etti.

Fotoğraf koleksiyoneri Kuzu, okul kapandıktan sonra öğrencilerin Yeni İlkokul’a nakledildiğini, binanın ise bir süre Jandarma tarafından kullanıldığını, daha sonra da Eğitim Araçları Binası olarak hizmet verdiğini söyledi. Okul binasının, Murtazaoğlu ailesinin işlettiği Belediye Hamamı’nın karşısında yer aldığını da hatırlattı.

Fotoğrafta yer alan isimlere de değinen Faik Kuzu, karede görülen öğretmenlerden birinin, Vakıflar Bankası Müdürlüğü’nden emekli Halit Demir’in kayınvalidesi olduğunu belirtti. Soldan üçüncü sırada, gözlüklü olarak görülen öğretmenin ise öğretmen Nezihe Hanım’ın eşi, aynı zamanda Yücel Hanım’ın babası ve eski başöğretmenlerden Fikri Güneri olduğunu ifade etti.

Kuzu, sözlerini, “Başta bu fotoğrafta yer alanlar olmak üzere tüm merhumlara Allah’tan rahmet diliyorum. Mekânları cennet olsun. Tüm hemşehrilerime sağlık, huzur ve hayırlı Cumalar temenni ediyorum.” diyerek tamamladı.