Tahir Eren Yazdı! Kurtalan’ın Sanatçılarını Kurtalan’la Buluşturmak

Kurtalan’ın yüz akı olan, yurt içinde ve dışında tanınmış gazeteci, yazar ve sanatçılarının sayısı neredeyse yüzü buluyor. Buna rağmen, Kurtalan’da kültür ve sanat faaliyetleri yok denecek kadar az.

Tahir Eren Yazdı! Kurtalan’ın Sanatçılarını Kurtalan’la Buluşturmak

Kurtalan’ın yüz akı olan, yurt içinde ve dışında tanınmış gazeteci, yazar ve sanatçılarının sayısı neredeyse yüzü buluyor. Buna rağmen, Kurtalan’da kültür ve sanat faaliyetleri yok denecek kadar az. Bunun nedeni, belki de toplum olarak sanatçılarımızın değerini ve hünerlerini yeterince anlayamamamızdan kaynaklanıyor. Onların Kurtalan’dan bu kadar uzak kalmalarının nedenini hiç kendimize sorduk mu? Belki de biz onları yeterince sahiplenmedik. Bugün ilçe yöneticilerimizin ve sivil toplum kuruluşlarının kültür-sanat faaliyetlerinin önemini kavrayamamış olmalarında bu durumu aramak gerekir.

Kültür, bir toplumun inançlarını, değerlerini, geleneklerini, yaşam biçimini ve ortak hafızasını kapsayan geniş bir yapıdır. Sanatçılar, bu kültürel değerlerden, tarihten ve geleneklerden ilham alarak eserlerini ortaya koyarlar.

Sanat ise insanın duygu, düşünce ve hayal gücünü farklı biçimlerde ifade etme biçimidir. Resim, müzik, edebiyat, tiyatro ve dans gibi birçok dalı bulunan sanat, tıpkı kültür gibi geniş bir kapsama sahiptir. Ne yazık ki kültür ve sanat alanında önemli eserler üreten hemşehrilerimiz, birçok ilde sanatsal faaliyetlerini halkla buluştururken, kendi memleketlerinde bunu yapamamanın talihsizliğini yaşamaktadır.

Geçtiğimiz hafta Kurtalanlı sanatçı ve yazarların Diyarbakır ve Batman’daki kitap fuarlarında, resim sergilerinde ve panellerde boy göstermeleri beni bir Kurtalanlı olarak gururlandırdı.

Dünyaca tanınan ressam, belgeselci ve konstrüksiyon-heykel sanatçısı Ahmet Güneştekin de Kurtalanlıdır. Çalışmalarının ana konusu Anadolu ve Mezopotamya efsaneleri, mitleri ve sözlü anlatılarıdır. Güneştekin’in eserleri hem yurt içinde hem de uluslararası alanda büyük ilgi görmekte ve astronomik fiyatlarla alıcı bulmaktadır.

Yine Kurtalan doğumlu fotoğraf sanatçısı ve insan hakları aktivisti Selim Toprak, yurt içinde birçok fotoğraf sergisi açmış ve sanat dünyasında saygın bir yer edinmiştir. Batman’da yaşayan Toprak, aynı zamanda BART Fotoğrafçılar Derneği yöneticisidir.

Bir diğer sanatçımız Hasan Keser, İstanbul’da açtığı ilk serginin ardından bu hafta Diyarbakır’da “Güneşin Kavmi” adlı resim sergisiyle sanatseverlerle buluştu. Keser’in Mezopotamya’nın kadim kültürlerine ve inançlarına ilgisi eserlerine yansımaktadır.

Diyarbakır’da yaşayan şair ve yazar İlhami Sidar, Kürtçe ve Türkçe edebiyatı derinlemesine bilen bir isimdir. Panellerde sıkça yer almakta, kitapları Türkiye genelinde okunmaktadır. Romanlarında Kurtalan’ın tanıdık yüzlerinden esinlenen Sidar, yöresel kimliğimizi edebiyatla buluşturuyor.

Batman’da yaşayan şair ve yazar Faysal Özdemir’in kitapları birkaç baskı yapmış durumda. Halkının acılarını, özlemlerini ve duygularını dile getiren Özdemir, Kurtalan’da düzenlenecek bir etkinlikte mutlaka dinlenmesi gereken bir isimdir.

Psikolojik danışman ve yazar Mesut Güney Yılmaz’ı sempozyumlarda, televizyon programlarında ve panellerde görmek bizleri gururlandırıyor. Bağımlılığın arttığı bu dönemde Kurtalan’da düzenlenecek bir etkinlikte gençlere ve ebeveynlere hitap etmesi, kuşkusuz çok yararlı olacaktır.

Edebiyatçı Cihan Yıldırım, öykü ve romanlarında Garzan yöresinin olaylarını hem Kürtçe hem Türkçe olarak işlerken, eserleriyle memleketin hafızasını yaşatıyor. Onu bir panelde dinlemek büyük bir keyif olacaktır.

Gazeteci Enver Sezgin ve akademisyen-sosyolog Zekeriya Menak’ın bilgi birikimlerinden faydalanmak da toplumumuz için önemli bir kazanç olurdu.

Yine sanatçılar Rojda ve Deniz Toprak’ın seslerini Kurtalan’da duymak, hemşehrileri için büyük bir mutluluk kaynağı olacaktır.

Adını sayamadığımız daha pek çok sanatçı ve yazarın hünerlerini görmek, eserleriyle Kurtalan’da buluşmak; uzun süredir duyulan bir özlemin giderilmesi anlamına gelecektir.