Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), 2026 yılına ilişkin hububat alım fiyatlarını duyurdu. Açıklanan fiyatlarla birlikte Tarım ve Orman Bakanlığı’nın üreticilere sağlayacağı destekler de netleşti.
TMO’dan yapılan açıklamada, bu yıl yoğun yağışlar nedeniyle geciken hasat sürecinin bazı bölgelerde devam ettiği belirtilerek, üreticilerin mağduriyet yaşamaması için gerekli tedbirlerin alındığı bildirildi. Bu kapsamda, 21 Mayıs 2026 tarihinden itibaren Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı üreticilerin buğday ve arpa ürünlerinin taahhütname karşılığında teslim alınmaya başlandığı ifade edildi.
Açıklamaya göre, 2026 yılı 2. grup ürünler için ton başına alım fiyatları makarnalık buğdayda 16 bin 500 lira, ekmeklik buğdayda 16 bin 500 lira ve arpada 12 bin 750 lira olarak belirlendi.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından üreticilere sağlanacak desteklere de değinilen açıklamada, temel destek, planlı üretim desteği ve sertifikalı tohum kullanım desteği kapsamında dekar başına toplam 980 lira ödeme yapılacağı kaydedildi. Ortalama verim esas alındığında bu desteklerin ton başına yaklaşık 3 bin 14 liraya karşılık geldiği belirtildi.
Bu kapsamda, desteklerle birlikte üreticinin eline geçecek toplam gelirin önemli ölçüde artacağı ifade edildi.
Öte yandan, TMO tarafından ürün bedeli ödemelerinin, ürün tesliminden itibaren 45 gün içerisinde üreticilerin banka hesaplarına aktarılacağı bildirildi.
TMO’nun piyasa dengelerini gözetmek amacıyla hububat satış fiyatlarını ve satış takvimini de açıkladığı belirtilen açıklamada, 1 Ekim 2026 itibarıyla başlayacak satışlarda 2. grup makarnalık ve ekmeklik buğdayın ton başına 18 bin 500 liradan, arpanın ise 14 bin liradan satışa sunulacağı aktarıldı.