Yağışların Gecikmesi Ekim Sezonunu Öteledi

Siirt’in Kurtalan ilçesinde çiftçiler, bu yıl yağışların geç başlaması nedeniyle ekim sezonuna planlanandan daha geç girse de tarlalarındaki çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor. Toprağın yeterli nemi kazanmasını bekleyen üreticiler, son günlerde etkili olan hafif yağışların ardından yeniden traktörlerini tarlalara yönlendirdi.

Yağışların Gecikmesi Ekim Sezonunu Öteledi

Kurtalan’ın Tulumtaş köyünde çiftçilik yapan Mehmet Sadık Tunç, yağışların gecikmesinin üreticileri tedirgin ettiğini belirterek hazırlıkların devam ettiğini söyledi. Normal şartlarda kasım ayının başında sürüm yaptıklarını hatırlatan Tunç, bu yıl toprağın uzun süre kuru kalması nedeniyle beklemek zorunda kaldıklarını ifade etti.

Tunç, tarlasında yürüttüğü çalışmaları şu sözlerle anlattı:

“Bu yıl yağmur geç yağdığı için tarlalara geç girebildik. Normalde kasım ayının başında sürüme başlardık ama toprak kuru olduğu için beklemek zorunda kaldık. Şimdi tarlalarımızı sürdük, birkaç güne tohumları da atacağız. Geçen yıl kuraklık oldu, verim düşük kaldı. Bu yıl hem bölgemiz hem de çiftçiler için yağmur çok önemli. İnşallah bu yıl bereketli yağışlar olur da emeklerimizin karşılığını alırız.”

Ekim sezonunun her geçen gün daraldığını belirten Tunç, üreticilerin umutla yağış beklediğini vurguladı:

“Bu dönemde yağmurun başlaması gerekiyor. Ne kadar geç ekim yaparsak verim o kadar düşüyor. Toprak su istedi, biz de artık yağmur dualarına başladık. Umarım bu yıl geçen yılı aratmaz.”

Bölgede diğer köylerde de benzer bir hareketlilik yaşanırken, çiftçiler tarlalarını ekime hazır hale getirebilmek için yoğun çaba gösteriyor.