Osmanlı Döneminden Cumhuriyet Dönemine kadar Siirt’te sağlık alanındaki gelişmeler

Siirt 12.04.2024 - 22:19, Güncelleme: 12.04.2024 - 22:19 1842+ kez okundu.
 

Osmanlı Döneminden Cumhuriyet Dönemine kadar Siirt’te sağlık alanındaki gelişmeler

Osmanlı dönemi ve Cumhuriyet döneminde Siirt’te sağlık alanındaki gelişmelerin sağlanmasında en büyük rolü salgın hastalıkların ortaya çıkmasıyla yaşandığı görülüyor.
Osmanlı döneminde Siirt’te sağlık hizmetleri belediyelerinde görevlendirilen doktor tarafından veriliyordu. Bunun yanında ortaya çıkan hastalıklarla mücadele kapsamında askeri kışlalardaki doktorlar ve sağlık personeli de görevlendiriliyordu.  2 Eylül 1882 tarihinde Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane mezunu Hayrullah Efendi Siirt’e atanmış olup burada sağlık Misak Karabek Efendi ve Banyan Efendi gibi gayrimüslimlerde Siirt’e resmi olarak doktorluk yapmış. 1898 Siirt ve çevresindeki diğer sancaklarda sık sık görülen çiçek hastalığıyla mücadelede çocuklara çiçek aşısı yapıldığı kayda alınmış. Çiçek hastalığının yanı sıra kolera salgını hastalığı da Osmanlı Hükümdarlığının son dönemlerinde Siirt’e kendini göstermiş ve binlerce insanı etkilediği dönemin gazetelerine yansımış. Çok sayıda insanın ölümüne neden olan kolerayla ilgili Osmanlı devleti 1890 yılında Siirt'te Doktor Şükrü Efendi yönetiminde karantina uygulamasına başladığı gazete ve devlet arşivlerinde yazıldığı görülüyor. 1918 yılında Siirt, 6 kazaya (ilçeye) sahip idari sınırları belirli olan bir Osmanlı sancak olarak kabul edilirken 9 Ekim 1923'te Cumhuriyet'in ilanından sonra ulusal idari yapılaşma düzenlemelerine bağlı olarak Siirt'in idari yapısı 1918 yılındaki şekle bağlı olacak şekilde altı kaza ve dokuz nahiyeden meydana geldi. Cumhuriyet döneminde Siirt’e sağlık yatırımları yapılmaya başlanmış olup, 1927 yılında Siirt Merkez ilçesi ile Pervari, Eruh, Beşiri ve Garzan kazalarında sağlık hizmetleri birer dağıtıcı ile yürütülmekteydi. 1929 yılına gelindiğinde Memleket Hastanesi adına Siirt Devlet Hastanesi kurulurken 1933 yılına gelindiğinde Hastaneye 15 yataklı bölüm eklendi 1968 yılında ise devlet hastanesinin hizmet birimleri artırılarak 200 yataklı hastaneye dönüştürülerek hizmet kapsamı genişletildi. (Mehmet Sadık AKSOY)
Osmanlı dönemi ve Cumhuriyet döneminde Siirt’te sağlık alanındaki gelişmelerin sağlanmasında en büyük rolü salgın hastalıkların ortaya çıkmasıyla yaşandığı görülüyor.

Osmanlı döneminde Siirt’te sağlık hizmetleri belediyelerinde görevlendirilen doktor tarafından veriliyordu.

Bunun yanında ortaya çıkan hastalıklarla mücadele kapsamında askeri kışlalardaki doktorlar ve sağlık personeli de görevlendiriliyordu. 

2 Eylül 1882 tarihinde Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane mezunu Hayrullah Efendi Siirt’e atanmış olup burada sağlık Misak Karabek Efendi ve Banyan Efendi gibi gayrimüslimlerde Siirt’e resmi olarak doktorluk yapmış.

1898 Siirt ve çevresindeki diğer sancaklarda sık sık görülen çiçek hastalığıyla mücadelede çocuklara çiçek aşısı yapıldığı kayda alınmış.

Çiçek hastalığının yanı sıra kolera salgını hastalığı da Osmanlı Hükümdarlığının son dönemlerinde Siirt’e kendini göstermiş ve binlerce insanı etkilediği dönemin gazetelerine yansımış.

Çok sayıda insanın ölümüne neden olan kolerayla ilgili Osmanlı devleti 1890 yılında Siirt'te Doktor Şükrü Efendi yönetiminde karantina uygulamasına başladığı gazete ve devlet arşivlerinde yazıldığı görülüyor.

1918 yılında Siirt, 6 kazaya (ilçeye) sahip idari sınırları belirli olan bir Osmanlı sancak olarak kabul edilirken 9 Ekim 1923'te Cumhuriyet'in ilanından sonra ulusal idari yapılaşma düzenlemelerine bağlı olarak Siirt'in idari yapısı 1918 yılındaki şekle bağlı olacak şekilde altı kaza ve dokuz nahiyeden meydana geldi.

Cumhuriyet döneminde Siirt’e sağlık yatırımları yapılmaya başlanmış olup, 1927 yılında Siirt Merkez ilçesi ile Pervari, Eruh, Beşiri ve Garzan kazalarında sağlık hizmetleri birer dağıtıcı ile yürütülmekteydi.

1929 yılına gelindiğinde Memleket Hastanesi adına Siirt Devlet Hastanesi kurulurken 1933 yılına gelindiğinde Hastaneye 15 yataklı bölüm eklendi 1968 yılında ise devlet hastanesinin hizmet birimleri artırılarak 200 yataklı hastaneye dönüştürülerek hizmet kapsamı genişletildi.

(Mehmet Sadık AKSOY)

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kurtalangazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.