Sebze üreticilerine önemli uyarı!

Kurtalan 03.08.2023 - 17:47, Güncelleme: 03.08.2023 - 17:47 2437+ kez okundu.
 

Sebze üreticilerine önemli uyarı!

Ziraat Mühendisi Mehmet Karataş, üreticilere biber, patlıcan, domates ve diğer sebze çeşitlerinde meydana gelen hastalıklara karşı uyarılarda bulundu.
Karataş gazetemize yaptığı açıklamalarda “Bölgemizde sezonluk ürü olan domates, biber, patlıcan gibi sebzelerin ekimini gerçekleştiren vatandaşlarımız doğru sulama ve mineral takviyesiyle fidelerden daha sağlıklı ve kaliteli ürün elde edilebilir.” dedi. Karataş, hastalık gerçekleşen sebzelerde önlem alınmadığı taktirde ciddi ürün kayıpları gerçekleştiğin kaydederek “Domateste Aybeni hastalığı oluşumu sıklıkla görülüyor bu hastalığı önlemek için çinko takviyesi gerekiyor gerekli takviyeler sağlandığında bu hastalık önlenebilmektedir. Ayrıca yine domateste sıklıkla görülen beyazlaşma durumu söz konusu oluyor bu da vitamin ve karbon salınımı nedeniyle meydana geliyor yine takviye minarelerle bu sorunun üstesinden gelinebilmekte.” açıklamasını yaptı. Biberlerde hastalıktan zarar görüyor Biber üretiminde de bazı hastalık türlerinin yoğun bir şekilde görüldüğünü vurgulayan Karataş, “Virüs hastalığı biberlerde doku kaybına neden olarak çürüme ve akabinde ürün kaybı oluşturuyor. Bu hastalığı önlemek için daha ekim yapılmadan önce toprağı uygun tavada işlemek gerekli ve kaliteli fide ekili yapılmalı. Bununla beraber toprağı güçlendirecek ve bitkiye besin sağlayacak gübre ve ilaçlamalarda yetiştirme aşamasında uygulanmalı.” dedi. Patlıcan fidelerinde trips zararlısı ve kırmızı örümcek hastalıklarına dikkat! Patlıcan üretimi yapanlara da uyarıda bulunan Karataş, “Üreticinin trips zararlısı ve kırmızı örümcek hastalıklarına dikkat etmesi gerekir bunların ikisi mantar kökenli hastalıklardır. Bu hastalıklar patlıcan bitkisine yapışarak bitkinin öz suyunu tüketip ürüne zarar veriyor. Bunu önlemenin yolu doğru ilaçlamadan geçmektedir.” sözlerini kullandı. Kültürel mücadeleyle fidelerde oluşan hastalıklar önlenebilir Kimyasal ilaçlama yapılmadan bazı hastalıklardan koruna bilineceğini aktaran Karataş, “Domates, biber, patlıcan üretimi bölgemizde en çok yapılan sezonluk üretimlerin başında gelmekte. Vatandaşlarımız bu sebzeleri üretirken ilk başlarda gerekli olan işlemleri yapmalı. Üreticiler salma su yerine damlama usulüyle sulama yapmalı. Ayrıca kaliteli fide seçimi de çok önemli bunlara dikkat edilerek ekime başlanmalı. Bölgesel olarak topraklarımız kireçli bir yapıya sahip bu da tuz oranını yükselten nedenlerin başında gelerek toprağı verimsiz hale getiriyor. Kültürel mücadeleyle birlikte doğru gübre uygulaması yaparak bu tür durumlarında üstesinden gelinebilir.” dedi. (Abdulaziz ÖZCAN)
Ziraat Mühendisi Mehmet Karataş, üreticilere biber, patlıcan, domates ve diğer sebze çeşitlerinde meydana gelen hastalıklara karşı uyarılarda bulundu.

Karataş gazetemize yaptığı açıklamalarda “Bölgemizde sezonluk ürü olan domates, biber, patlıcan gibi sebzelerin ekimini gerçekleştiren vatandaşlarımız doğru sulama ve mineral takviyesiyle fidelerden daha sağlıklı ve kaliteli ürün elde edilebilir.” dedi.

Karataş, hastalık gerçekleşen sebzelerde önlem alınmadığı taktirde ciddi ürün kayıpları gerçekleştiğin kaydederek “Domateste Aybeni hastalığı oluşumu sıklıkla görülüyor bu hastalığı önlemek için çinko takviyesi gerekiyor gerekli takviyeler sağlandığında bu hastalık önlenebilmektedir. Ayrıca yine domateste sıklıkla görülen beyazlaşma durumu söz konusu oluyor bu da vitamin ve karbon salınımı nedeniyle meydana geliyor yine takviye minarelerle bu sorunun üstesinden gelinebilmekte.” açıklamasını yaptı.

Biberlerde hastalıktan zarar görüyor

Biber üretiminde de bazı hastalık türlerinin yoğun bir şekilde görüldüğünü vurgulayan Karataş, “Virüs hastalığı biberlerde doku kaybına neden olarak çürüme ve akabinde ürün kaybı oluşturuyor. Bu hastalığı önlemek için daha ekim yapılmadan önce toprağı uygun tavada işlemek gerekli ve kaliteli fide ekili yapılmalı. Bununla beraber toprağı güçlendirecek ve bitkiye besin sağlayacak gübre ve ilaçlamalarda yetiştirme aşamasında uygulanmalı.” dedi.

Patlıcan fidelerinde trips zararlısı ve kırmızı örümcek hastalıklarına dikkat!

Patlıcan üretimi yapanlara da uyarıda bulunan Karataş, “Üreticinin trips zararlısı ve kırmızı örümcek hastalıklarına dikkat etmesi gerekir bunların ikisi mantar kökenli hastalıklardır. Bu hastalıklar patlıcan bitkisine yapışarak bitkinin öz suyunu tüketip ürüne zarar veriyor. Bunu önlemenin yolu doğru ilaçlamadan geçmektedir.” sözlerini kullandı.

Kültürel mücadeleyle fidelerde oluşan hastalıklar önlenebilir

Kimyasal ilaçlama yapılmadan bazı hastalıklardan koruna bilineceğini aktaran Karataş, “Domates, biber, patlıcan üretimi bölgemizde en çok yapılan sezonluk üretimlerin başında gelmekte. Vatandaşlarımız bu sebzeleri üretirken ilk başlarda gerekli olan işlemleri yapmalı. Üreticiler salma su yerine damlama usulüyle sulama yapmalı. Ayrıca kaliteli fide seçimi de çok önemli bunlara dikkat edilerek ekime başlanmalı. Bölgesel olarak topraklarımız kireçli bir yapıya sahip bu da tuz oranını yükselten nedenlerin başında gelerek toprağı verimsiz hale getiriyor. Kültürel mücadeleyle birlikte doğru gübre uygulaması yaparak bu tür durumlarında üstesinden gelinebilir.” dedi.

(Abdulaziz ÖZCAN)

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kurtalangazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.