Siirt ve Kurtalan Ziraat Odaları Başkanı Hüseyin Günbat,: “Anız Yakmak Çevre Katliamıdır”

Kurtalan 21.07.2023 - 18:01, Güncelleme: 21.07.2023 - 18:01 2411+ kez okundu.
 

Siirt ve Kurtalan Ziraat Odaları Başkanı Hüseyin Günbat,: “Anız Yakmak Çevre Katliamıdır”

Siirt ve Kurtalan Ziraat Odaları Başkanı Hüseyin Günbat, çiftçileri anız yakılmaması konusunda uyararak “Anız Yakmak Çevre Katliamıdır” dedi.
Siirt ve Kurtalan Ziraat Odaları Başkanı Hüseyin Günbat, hasat sezonunun sona ermesinin ardından yeni ekim yapılacak alanlarda bulunan otların yakılmaması konusunda çiftçilere uyarılarda bulundu. Anız yakılmasının tarladaki tüm canlıların ölümüne neden olduğunu aktaran Günbat, “Modern tarım tekniğinde anızı yakmak bilinenin aksine son derece yanlış bir yöntemdir.  Anızın yakılması ile topraktaki organik madde yakılarak yok edilmektedir. Bu durum toprakları daha verimsiz ve erozyona daha hassas duruma getirmektedir. Anız yakmanın diğer bir zararı toprak yüzeyinde bulunan küçük canlıları öldürmesidir. Oysa toprakta bulunup gözle görülmeyen bu canlıların faaliyetleri sonucunda organik madde parçalanır, ayrışır ve humus denilen şekle dönüşür. Yapılan araştırmalarda; anız yakma ile küçük canlıların mikro organizmaların yüzde 70’inin zarar gördüğü bunun da verimi düşürdüğü ortaya konulmuştur.” ifadelerine yer verdi. Yerleşim yerlerine yakın tarlalarda anız yakılmasının hayati tehlikelerle sonuçlanacağını vurgulayan Günbat, “Yerleşim yerlerine yakın tarlalarda anız yakılması son derece tehlikelidir. Bölgemizde fıstık ekimi yaygınlaştığından fıstık ağaçlarının bulunduğu bölgeler ve yerleşim alanlarında telafisi mümkün olmayan zararlar verebilir. 2872 sayılı Çevre Kanunu'nun 20. Maddesine göre anız yakanlara her dekar için 244,09 TL idari para cezası verilir hükmü bulunmaktadır." dedi. (Mehmet Sadık AKSOY)
Siirt ve Kurtalan Ziraat Odaları Başkanı Hüseyin Günbat, çiftçileri anız yakılmaması konusunda uyararak “Anız Yakmak Çevre Katliamıdır” dedi.

Siirt ve Kurtalan Ziraat Odaları Başkanı Hüseyin Günbat, hasat sezonunun sona ermesinin ardından yeni ekim yapılacak alanlarda bulunan otların yakılmaması konusunda çiftçilere uyarılarda bulundu.

Anız yakılmasının tarladaki tüm canlıların ölümüne neden olduğunu aktaran Günbat,

“Modern tarım tekniğinde anızı yakmak bilinenin aksine son derece yanlış bir yöntemdir.  Anızın yakılması ile topraktaki organik madde yakılarak yok edilmektedir. Bu durum toprakları daha verimsiz ve erozyona daha hassas duruma getirmektedir. Anız yakmanın diğer bir zararı toprak yüzeyinde bulunan küçük canlıları öldürmesidir. Oysa toprakta bulunup gözle görülmeyen bu canlıların faaliyetleri sonucunda organik madde parçalanır, ayrışır ve humus denilen şekle dönüşür. Yapılan araştırmalarda; anız yakma ile küçük canlıların mikro organizmaların yüzde 70’inin zarar gördüğü bunun da verimi düşürdüğü ortaya konulmuştur.” ifadelerine yer verdi.

Yerleşim yerlerine yakın tarlalarda anız yakılmasının hayati tehlikelerle sonuçlanacağını vurgulayan Günbat,

“Yerleşim yerlerine yakın tarlalarda anız yakılması son derece tehlikelidir. Bölgemizde fıstık ekimi yaygınlaştığından fıstık ağaçlarının bulunduğu bölgeler ve yerleşim alanlarında telafisi mümkün olmayan zararlar verebilir. 2872 sayılı Çevre Kanunu'nun 20. Maddesine göre anız yakanlara her dekar için 244,09 TL idari para cezası verilir hükmü bulunmaktadır." dedi.

(Mehmet Sadık AKSOY)

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kurtalangazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.