Siirt’in meşhur lezzeti “Büryan Kebabı” nasıl yapılır?

Siirt 18.09.2023 - 00:29, Güncelleme: 18.09.2023 - 00:29 2177+ kez okundu.
 

Siirt’in meşhur lezzeti “Büryan Kebabı” nasıl yapılır?

Siirt’in adına türküler yazılan meşhur yemeği ‘Büryan Kebabı’ kentin en çok tercih edilen yemeklerinden biri.
Sabahın erken saatlerinde başlayan ‘Büryan kebabı’ mesaisi öğlen saatlerinde tamamlanır. En çok fırından çıkarken tercih edilen büryan, ilerleyen saatlerde soğuyunca kuşbaşı doğranarak taş pide üzerinde, taş fırında ısıtılarak servis yapılır. NASIL YAPILIR? Büryan: etin bir yanı Kuzu ikiye bölünmekte, but ve kol kısmı bırakılarak leğen kemiği dışındaki kemiklerinden ayrılmaktadır. 10-15 adet yarım gövde leğen kemiklerinden halka şeklindeki demire dizilmiş çengellere asılarak 2.5-3 metre derinliğindeki ateş tuğlası ile döşenmiş kuyuya/tandıra sarkıtılmaktadır. Ateşe ve duvara temas etmeden pişirme gerçekleşir. Pişme esnasında kuyunun metal kapağı kapatılır, etrafı çamurla sıvanarak hava alması engellenir. Etler kuyuya meşe odunu ateşinin köz haline gelmesinden sonra asılmaktadır. Askıda pişen etlerin altında eriyen yağlar için bir bakır kazan bulunur. Kazan közün üstüne oturtulur. Ayrıca bu kulplu kazan içinde kemikli etler bir miktar suyla pişmektedir. Suyun buharı etin kurumasını engellediği gibi askıdaki etlerin eriyen yağları da alttaki kazana damlamaktadır. Duman oluşmadan etin daha lezzetli pişmesi sağlanır. Askıdaki etlerle kazandaki etlerin pişme süresi eşit… Ortalama olarak 2 saatte pişen bu nefis tat yağlı yağsız, kemikli kemiksiz sipariş verilebiliyor. Sabahın erken saatlerinde başlayan bu eşsiz lezzetin servisi öğlen saatlerinde tamamlanır. İlerleyen saatlerde soğuyunca kuşbaşı doğranarak taş pide üzerinde, taş fırında ısıtılarak servis yapılır. (Haber Merkezi)
Siirt’in adına türküler yazılan meşhur yemeği ‘Büryan Kebabı’ kentin en çok tercih edilen yemeklerinden biri.

Sabahın erken saatlerinde başlayan ‘Büryan kebabı’ mesaisi öğlen saatlerinde tamamlanır. En çok fırından çıkarken tercih edilen büryan, ilerleyen saatlerde soğuyunca kuşbaşı doğranarak taş pide üzerinde, taş fırında ısıtılarak servis yapılır.

NASIL YAPILIR?

Büryan: etin bir yanı Kuzu ikiye bölünmekte, but ve kol kısmı bırakılarak leğen kemiği dışındaki kemiklerinden ayrılmaktadır. 10-15 adet yarım gövde leğen kemiklerinden halka şeklindeki demire dizilmiş çengellere asılarak 2.5-3 metre derinliğindeki ateş tuğlası ile döşenmiş kuyuya/tandıra sarkıtılmaktadır.

Ateşe ve duvara temas etmeden pişirme gerçekleşir. Pişme esnasında kuyunun metal kapağı kapatılır, etrafı çamurla sıvanarak hava alması engellenir. Etler kuyuya meşe odunu ateşinin köz haline gelmesinden sonra asılmaktadır. Askıda pişen etlerin altında eriyen yağlar için bir bakır kazan bulunur. Kazan közün üstüne oturtulur. Ayrıca bu kulplu kazan içinde kemikli etler bir miktar suyla pişmektedir. Suyun buharı etin kurumasını engellediği gibi askıdaki etlerin eriyen yağları da alttaki kazana damlamaktadır. Duman oluşmadan etin daha lezzetli pişmesi sağlanır. Askıdaki etlerle kazandaki etlerin pişme süresi eşit…

Ortalama olarak 2 saatte pişen bu nefis tat yağlı yağsız, kemikli kemiksiz sipariş verilebiliyor. Sabahın erken saatlerinde başlayan bu eşsiz lezzetin servisi öğlen saatlerinde tamamlanır. İlerleyen saatlerde soğuyunca kuşbaşı doğranarak taş pide üzerinde, taş fırında ısıtılarak servis yapılır.

(Haber Merkezi)

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kurtalangazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.