Siirt’te 800 Yıllık Selçuklu Köprüsü Zamana Meydan Okuyor!
Siirt’te 800 Yıllık Selçuklu Köprüsü Zamana Meydan Okuyor!
Siirt’in Baykan ilçesinde bulunan ve Selçuklu dönemine ait olan Çarpiran I. Köprüsü, halk arasında Dört Ulular Köprüsü olarak da biliniyor. 13. yüzyılda inşa edilen köprü, tarihi dokusuyla ziyaretçilerini bekliyor.
Bitlis Çayı üzerinde yer alan köprü, Baykan ilçe merkezinin 4 kilometre kuzeydoğusunda, Bitlis-Baykan karayolunun kenarında konumlanıyor. Harç analizlerine göre Selçuklu döneminde yapıldığı belirlenen yapı, tek yöne eğimli köprüler arasında yer alıyor. 74,50 metre uzunluğunda ve 4,50 metre genişliğinde olan köprü, altı gözlü olarak inşa edilmiş olup doğu-batı yönünde uzanıyor.
İki Renkli Kesme Taş Kullanıldı
Eğimli bir arazi üzerine kurulan Çarpiran I. Köprüsü, iki renkli kesme taş malzeme ile inşa edildi. Köprünün farklı boyutlardaki payeleri, mimari yapısına özgün bir görünüm katıyor. Dikdörtgen kesitli ayakları bulunan köprüde, derenin üzerinde kalan ayaklar doğrudan kaya üzerine oturtulmuş durumda. Ayaklardan ikincisinin doğusunda yer alan üçgen şeklindeki selyaran, köprünün dayanıklılığını artıran önemli bir mimari detay olarak öne çıkıyor.
Zaman İçinde Tahrip Oldu, Restorasyonla Yenilendi
Yüzyıllara meydan okuyan köprünün bir bölümü zaman içinde yıkıldı. Ancak 2006 yılında gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarıyla ayakta kalan bölümleri güçlendirildi. Günümüzde köprü araç trafiğine kapalı olmasına rağmen, tarihi dokusu ve mimarisiyle yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
Selçuklu döneminden günümüze ulaşan bu köprü, yaklaşık 800 yıldır dimdik ayakta duruyor. Siirt’in önemli tarihi eserlerinden biri olan Çarpiran I. Köprüsü, geçmişten günümüze bir köprü niteliğinde, tarih meraklılarını bekliyor.
(Ahmet Şinasi KILIÇASLAN)
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.