Siirt’te yağışlar baraj göletlerinde artışa neden olmadı!

Siirt 29.02.2024 - 16:45, Güncelleme: 29.02.2024 - 16:45 1999+ kez okundu.
 

Siirt’te yağışlar baraj göletlerinde artışa neden olmadı!

Sonbahar mevsiminden bu yana Kurtalan’da ekli olan yağmur baraj göletleri ve dere yataklarındaki su miktarını beklenildiği kadar yükseltmedi.
Sonbahar mevsimi itibariyle sık sık yağan yağışlar Kurtalan’da bulunan baraj ve dere yataklarında su tutma oranında artış yönünde beklenti oluştursa da yapılan gözlemlemelerde, baraj ve dere yataklarının su tutma oranın beklentiler dahilinde olmadığı görüldü. Kurtalan sınırları içerisinde yer alan Yayıklı baraj gölünün geçmiş yıllara oranla Mart ayı seviyelerinde olmadığı öğrenilirken baraj gölüne balık tutmak için sıklıkla geldiğini söyleyen Sabahattin Ayaz; “Her mevsimde Yayıklı baraj gölüne gelir balık tutarız. Son birkaç yıldır gölün su tutma seviyesinde anormallikler olduğunu görüyoruz. Çünkü Sonbahar mevsiminden bu yana yüksek oranda yağan yağışlar barajları beklendiği gibi doldurmuyor.” dedi.  Ayaz, bu durumun en büyük nedeninin kar yağışlarının geçmiş yıllara göre yağmamasından kaynaklandığını belirtirken şu ifadelere yer veriyor; “Kar yağışı eskisi gibi olmuyor, sebebinin iklim değişikliği olduğunu düşünüyorum. Kar yağmadığı için toprak suya doymuyor ve yağan bütün yağmuru sünger gibi kendi içine hapsediyor. Eğer kar yağışı yaşansaydı toprak suya doyardı ve fazla kalan su dere yataklarında yoğun bir şekilde akardı. Bu dere yataklarından beslenen baraj göletleri çabuk dolardı. Şu ayda bu barajın yüzde 80 doluluk oranına yakın olması gerekirken şuan yüzde 60 dolaylarında gerçi daha yağmurlu sezonun bitmesine haftalar var ama bu süre zarfında bu baraj göletlerinin doluluk oranını ne kadara çıkartır kestirmek biraz zor.” (Mehmet Sadık AKSOY)  
Sonbahar mevsiminden bu yana Kurtalan’da ekli olan yağmur baraj göletleri ve dere yataklarındaki su miktarını beklenildiği kadar yükseltmedi.

Sonbahar mevsimi itibariyle sık sık yağan yağışlar Kurtalan’da bulunan baraj ve dere yataklarında su tutma oranında artış yönünde beklenti oluştursa da yapılan gözlemlemelerde, baraj ve dere yataklarının su tutma oranın beklentiler dahilinde olmadığı görüldü.

Kurtalan sınırları içerisinde yer alan Yayıklı baraj gölünün geçmiş yıllara oranla Mart ayı seviyelerinde olmadığı öğrenilirken baraj gölüne balık tutmak için sıklıkla geldiğini söyleyen Sabahattin Ayaz; “Her mevsimde Yayıklı baraj gölüne gelir balık tutarız. Son birkaç yıldır gölün su tutma seviyesinde anormallikler olduğunu görüyoruz. Çünkü Sonbahar mevsiminden bu yana yüksek oranda yağan yağışlar barajları beklendiği gibi doldurmuyor.” dedi. 

Ayaz, bu durumun en büyük nedeninin kar yağışlarının geçmiş yıllara göre yağmamasından kaynaklandığını belirtirken şu ifadelere yer veriyor;

“Kar yağışı eskisi gibi olmuyor, sebebinin iklim değişikliği olduğunu düşünüyorum. Kar yağmadığı için toprak suya doymuyor ve yağan bütün yağmuru sünger gibi kendi içine hapsediyor. Eğer kar yağışı yaşansaydı toprak suya doyardı ve fazla kalan su dere yataklarında yoğun bir şekilde akardı. Bu dere yataklarından beslenen baraj göletleri çabuk dolardı. Şu ayda bu barajın yüzde 80 doluluk oranına yakın olması gerekirken şuan yüzde 60 dolaylarında gerçi daha yağmurlu sezonun bitmesine haftalar var ama bu süre zarfında bu baraj göletlerinin doluluk oranını ne kadara çıkartır kestirmek biraz zor.”

(Mehmet Sadık AKSOY)

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kurtalangazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.