Türkiye’nin 5 Issız Köyünden Biri Siirt’te
Türkiye’nin 5 Issız Köyünden Biri Siirt’te
Şırnak, Siirt, Iğdır, Bitlis ve Bingöl'de sadece bir kişinin yaşadığı köyler tespit edildi! İşte tek başına yaşamın sürdüğü o köyler...
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılına ait nüfus verilerini yayınladı. Buna göre, Türkiye'nin nüfusu bir önceki yıla kıyasla 292 bin 567 kişi artarak 85 milyon 664 bin 944 kişiye ulaştı. Veriler, nüfusun yüzde 6,6'sının belde ve köylerde yaşadığını gösterirken, 5 köyde ise yalnızca 1'er kişinin yaşadığını ortaya koydu.
Türkiye'de Tek Kişinin Yaşadığı 5 Köy
TÜİK verilerine göre, Türkiye nüfusunun yüzde 93,4'ü il ve ilçe merkezlerinde yaşıyor. Şehir hayatının koşturmacasından uzak, belde ve köylerde yaşayanlar ise nüfusun yalnızca yüzde 6,6'sını oluşturuyor. 30 büyükşehir dışında kalan belde ve köylerde ikamet edenlerin oranı yüzde 6,6 iken, nüfusu 10 veya daha az olan köylerin sayısı 57 olarak belirlendi. Ancak içlerinde 5 köy, sadece birer kişiye ev sahipliği yapıyor.
Bu köyler şu şekilde sıralanıyor:
- Şırnak'ın Güclükonak ilçesine bağlı Ağaçyurdu köyü
- Siirt'in Kurtalan ilçesine bağlı Çattepe köyü
- Iğdır'ın Aralık ilçesine bağlı Tarlabaşı köyü
- Bitlis'in Merkez ilçesine bağlı Kayalıbağ köyü
- Bingöl'ün Kiğı ilçesine bağlı Çomakköy
Bu köylerde sadece birer kişi resmi olarak ikamet ediyor.
Bazı Köylerde Nüfus Bir Elin Parmaklarını Geçmiyor
TÜİK'in verilerine göre, nüfusu 10 kişiden az olan 57 köy bulunuyor. Bunlardan bazılarında nüfus 5 kişiyi bile bulmuyor:
- Bingöl'de Adaklı ilçesindeki Maltepe köyünde 2 kişi
- Kütahya'nın Emet ilçesindeki Kalfalar köyünde 3 kişi
- Hakkari'nin Yüksekova ilçesindeki Dilekli köyünde 4 kişi
- Bingöl'de Yedisu ilçesindeki Akimlı köyünde 4 kişi
- Şırnak'ta Merkez ilçesindeki Kemerli ve Cevizdüzü köyleri, Siirt'in Eruh ilçesindeki Narlıdere ve Erzincan'ın Tercan ilçesindeki Topalhasan köylerinde sadece 5 kişi kayıtlı bulunuyor.
Bu köyler, terk edilme sürecinde olan yerleşim alanları olarak dikkat çekiyor. Uzmanlar, köylerin boşalmasının köyden kente göç, ekonomik nedenler ve altyapı eksikliklerinden kaynaklandığını belirtiyor.
Yetkililer, bu köylerde yaşamı sürdüren bireylerin desteklenmesi ve köylere yeniden canlılık kazandırılması için köy destek projelerinin artması gerektiğine dikkat çekiyor.
(Ahmet Şinasi KILIÇASLAN)
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.