Uzmanından çiftçilere hububatta hastalık uyarısı

Siirt 04.04.2024 - 16:02, Güncelleme: 04.04.2024 - 16:02 2420+ kez okundu.
 

Uzmanından çiftçilere hububatta hastalık uyarısı

Aşırı yağan yağışlar Garzan Ovasında ekilen tarım alanlarında zirai bitkilerde hastalığa neden olurken Ziraat Mühendisi Mehmet Karataş, çiftçilere uyarılarda bulundu.
Mart ayı boyunca Kurtalan’da etkili olan Bahar mevsimi yağışları sonrası Ziraat Mühendislerinden buğday bitkisinde pas ve sararma hastalığı uyarısı. Aşırı yağan yağışların buğday bitkisinde pas hastalığına neden olduğunu aktaran Karataş Tarım ve Zirai İlaç Bayisi Ziraat Mühendisi Mehmet Karataş; “Bu yıl yağışlar beklentilerin üzerinde yağdı. Bu da Garzan Ovasının bazı kısımlarında özelikle buğday bitkisini etkileyerek pas hastalığıyla karşı karşıya kalasına neden oluyor. Çiftçilerimizin bu hastalığa karşı mutlaka teyakkuz halinde olması ürün verimliliği açısından oldukça önemli.” dedi.  Kurtalanlı çiftçilere yönelik uyarısını şu şekilde sürdüren Karataş; “Bitkiler aşırı yağışların etkisiyle stres altına giriyor. Bu durum gelişimlerini doğrudan etkilerken, gece-gündüz sıcaklığı gün içi sıcaklık olsun dengesizlik yaşandığında da bitkinin stres altındaki durumu ilerleyerek yukarıda belirttiğim. Hastalıkların oluşmasına zemin hazırlıyor. Bu durum mercimek ve arpa bitkisinde de görülebiliyor. Çiftçilerimiz modern tarımın sağladığı imkanlarla bu hastalıklarla kolaylıkla baş edebilir.” diyor. Ziraat Mühendisi Karataş, çiftçileri hastalıklar konusunda uyarırken pas hastalığı ilacı, deniz yosunu ve çeşitli minerallerle zenginleştirilmiş ilaç uygulamalarıyla giderile bildiğinin altını çizip “Bahsettiğimiz bu hastalıklar halen erken evrede ve tam yayılım göstermemiş durumda, çiftçilerimiz belirttiğim uygulamaları gerçekleştirerek önüne geçebilir. Söylediğim uygulamalar hububatta ürün verimliliğini yükselttiğini belirtmekte fayda olacak. Bu bağlamda Kurtalanlı çiftçilerimize Karataş Tarım ve Zirai İlaç Bayisi olarak her zaman yardımcı olacağız.” sözlerini sarf etti. (Abdulaziz ÖZCAN)
Aşırı yağan yağışlar Garzan Ovasında ekilen tarım alanlarında zirai bitkilerde hastalığa neden olurken Ziraat Mühendisi Mehmet Karataş, çiftçilere uyarılarda bulundu.

Mart ayı boyunca Kurtalan’da etkili olan Bahar mevsimi yağışları sonrası Ziraat Mühendislerinden buğday bitkisinde pas ve sararma hastalığı uyarısı.

Aşırı yağan yağışların buğday bitkisinde pas hastalığına neden olduğunu aktaran Karataş Tarım ve Zirai İlaç Bayisi Ziraat Mühendisi Mehmet Karataş; “Bu yıl yağışlar beklentilerin üzerinde yağdı. Bu da Garzan Ovasının bazı kısımlarında özelikle buğday bitkisini etkileyerek pas hastalığıyla karşı karşıya kalasına neden oluyor. Çiftçilerimizin bu hastalığa karşı mutlaka teyakkuz halinde olması ürün verimliliği açısından oldukça önemli.” dedi. 

Kurtalanlı çiftçilere yönelik uyarısını şu şekilde sürdüren Karataş; “Bitkiler aşırı yağışların etkisiyle stres altına giriyor. Bu durum gelişimlerini doğrudan etkilerken, gece-gündüz sıcaklığı gün içi sıcaklık olsun dengesizlik yaşandığında da bitkinin stres altındaki durumu ilerleyerek yukarıda belirttiğim. Hastalıkların oluşmasına zemin hazırlıyor. Bu durum mercimek ve arpa bitkisinde de görülebiliyor. Çiftçilerimiz modern tarımın sağladığı imkanlarla bu hastalıklarla kolaylıkla baş edebilir.” diyor.

Ziraat Mühendisi Karataş, çiftçileri hastalıklar konusunda uyarırken pas hastalığı ilacı, deniz yosunu ve çeşitli minerallerle zenginleştirilmiş ilaç uygulamalarıyla giderile bildiğinin altını çizip “Bahsettiğimiz bu hastalıklar halen erken evrede ve tam yayılım göstermemiş durumda, çiftçilerimiz belirttiğim uygulamaları gerçekleştirerek önüne geçebilir. Söylediğim uygulamalar hububatta ürün verimliliğini yükselttiğini belirtmekte fayda olacak. Bu bağlamda Kurtalanlı çiftçilerimize Karataş Tarım ve Zirai İlaç Bayisi olarak her zaman yardımcı olacağız.” sözlerini sarf etti.

(Abdulaziz ÖZCAN)

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kurtalangazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.