Yılmaz Güney’in O filmini Siirt’te çektiğini biliyor muydunuz?

Siirt 31.12.2023 - 19:18, Güncelleme: 31.12.2023 - 19:18 7056+ kez okundu.
 

Yılmaz Güney’in O filmini Siirt’te çektiğini biliyor muydunuz?

Siirt’in toplumsal yapısını konu edinen ve 80’li yıllarda bölgenin sosyokültürel yapısına dair eleştirel bir yaklaşım sergileyen Sürü Filmi Siirt ve Kurtalan’dan birçok iz barındırıyor.
Yılmaz Güney’in senaryosunu yazdığı Zeki Ökten ile beraber yönettiği Sürü Filmi 1978 yılında Siirt’in Pervari ilçesinde çekildi. 2011 yılında “Geç Gelen Altın Portakallar” gecesinde 1980 yılının "En İyi Film Ödülü"nü alan Sürü Filminin Başrollerinde Tarık Akan, Melike Demirağ ve Tuncel Kurtiz yer almaktadır.  80’li yıllarda Siirt’e ki toplumsal yapının ve içinde barındırdığı karmaşık ilişkileri gözler önüne süren ödüllü filimin bir bölümü de Kurtalan Tren Garında çekildi. Alikan ve Vesikan Aşiretleri arasındaki kan davasının aşiret üyeleri üzerindeki etkisini konu edinen filim ağalık, burjuvazi ve kan davası konularını işleyerek geri kalmışlığı en yalın haliyle izleyiciye lanse ediyor. Sürü Filimde oynayan oyuncular çeşitli gazetelere verdikleri röportajlarda 1980’li yılların Güneydoğusunda bu filmi çekebilmek için birçok zorlukla mücadele etmek zorunda kaldıklarını söylerken özelikle bölge insanının filime katkısının büyük olduğunu dile getiriyor. (Abdulaziz ÖZCAN)
Siirt’in toplumsal yapısını konu edinen ve 80’li yıllarda bölgenin sosyokültürel yapısına dair eleştirel bir yaklaşım sergileyen Sürü Filmi Siirt ve Kurtalan’dan birçok iz barındırıyor.

Yılmaz Güney’in senaryosunu yazdığı Zeki Ökten ile beraber yönettiği Sürü Filmi 1978 yılında Siirt’in Pervari ilçesinde çekildi.

2011 yılında “Geç Gelen Altın Portakallar” gecesinde 1980 yılının "En İyi Film Ödülü"nü alan Sürü Filminin Başrollerinde Tarık Akan, Melike Demirağ ve Tuncel Kurtiz yer almaktadır. 

80’li yıllarda Siirt’e ki toplumsal yapının ve içinde barındırdığı karmaşık ilişkileri gözler önüne süren ödüllü filimin bir bölümü de Kurtalan Tren Garında çekildi.

Alikan ve Vesikan Aşiretleri arasındaki kan davasının aşiret üyeleri üzerindeki etkisini konu edinen filim ağalık, burjuvazi ve kan davası konularını işleyerek geri kalmışlığı en yalın haliyle izleyiciye lanse ediyor.

Sürü Filimde oynayan oyuncular çeşitli gazetelere verdikleri röportajlarda 1980’li yılların Güneydoğusunda bu filmi çekebilmek için birçok zorlukla mücadele etmek zorunda kaldıklarını söylerken özelikle bölge insanının filime katkısının büyük olduğunu dile getiriyor.

(Abdulaziz ÖZCAN)

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kurtalangazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.