?>

Hurdacı kardeşlerin "sıfır atık" tesisinde yılda 290 bin ton atık geri dönüştürülüyor

- Mardin'in Midyat ilçesinde dede mesleği atık toplama ve hurdacılık işini 31 yıl sürdüren 4 kardeş, yaklaşık 4 yıl önce kurdukları atık entegre tesisinde şimdiye kadar yaklaşık 1 milyon ton tehlikeli ve tehlikesiz atığı dönüştürerek çevreye ve ekonomiye

Gündem - 3 yıl önce

Mardin'in Midyat ilçesinde geçmişte hurdacılık yaparak geçimini sağlayan 4 kardeşin kurduğu atık entegre tesisinde yılda 115 bin tonu tehlikeli, toplam 290 bin ton atık geri dönüştürülüyor.İlçede dede mesleği atık toplama ve hurdacılık işini yaklaşık 31 yıl sürdüren Hayrettin, Zeki, Mesut ve Engin Çiçek kardeşler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde başlatılan "Sıfır Atık Projesi"nden etkilenerek yaklaşık 4 yıl önce 85 dönüm alanda Haşimoğlu Atık Entegre AŞ'yi kurdu.Tesiste bu zamana kadar yaklaşık 1 milyon ton tehlikeli ve tehlikesiz atık dönüştürülerek çevreye ve ekonomiye katkı sağlandı.Şirketin yönetim kurulu üyesi kardeşlerden Zeki Çiçek, AA muhabirine, memleketlerinde önemli bir yatırım yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.Atık toplama ve hurdacılığa 1988'de başladıklarını ifade eden Çiçek, "O zaman atığın geri dönüşümü, çevreye zararı veya yararı, biz bunları çok bilmiyorduk. Bunları yeni öğrendik. Ülkemiz bu konuda çok gelişti. Öz kaynaklarımızla burayı faaliyete geçirdik. Devletimizden herhangi bir beklentimiz olmadı. Ancak bu konuda önümüz açıldı, hem maddi hem manevi. Ama biz tamamını öz kaynaklarımızla yapmayı seçtik." dedi.
Çiçek, daha sağlıklı, temiz bir gelecek ve ekonomiye güç katmak için çalıştıklarını belirtti.Geri dönüşüm konusunda Türkiye'nin adeta çağ atlamaya başladığını dile getiren Çiçek, bunda Emine Erdoğan'ın da önemli katkılarının bulunduğunu ifade etti.- Hedef büyüttülerÇiçek, yılda 115 bin ton tehlikeli, 175 bin ton tehlikesiz atığı geri dönüştürdüklerini belirterek, "Yılda dönüştürdüğümüz 175 bin ton tehlikesiz atığı 250 bin tona, 115 bin ton tehlikeli atığı da 200 bin tona çıkaracak şekilde hedefimizi büyütmeyi düşünüyoruz." dedi.Atık elektrikli araç bataryalarından lityum, kobalt, nikel, mangan ve grafit gibi değerli madenleri ayrıştırarak "kritik ham madde" elde edildiğini söyleyen Çiçek, kurdukları kompost makineleriyle yemek atıklarından gübre elde ettiklerini anlattı.Çiçek, dönüşümden geri kalan atıklardan da "türetilmiş yakıt" elde ederek çimento fabrikasında yakılması için ürün çıkardıklarını belirterek şunları kaydetti:"Geri kazanımı yapılan ürünler savunma sanayisi, elektrik, elektronik ve birçok alanda kullanılıyor. Atıkların gerçekten çevreye çok büyük zararı var. Örneğin bir plastik atığın 400-500 yıla kadar ömrü var. Milletimizden ricamız, çöp diye düşündükleri hiçbir şeyi atmamaları. Bunlar toplanarak belli kuruluşlar, belediyeler vasıtasıyla bu tesislere teslim edilebilir."Çiçek, daha yeşil bir çevre ve daha kaliteli içme suyu için evlerde en az haftada bir gün aile bireylerinin "sıfır atık" konusunu gündeme getirmesinin, bu konuyu konuşmasının farkındalık açısından yararlı olacağını ifade etti.- "Entegre tesis olarak dünyada ilklerden biri"Tesisin müdürü ve çevre mühendisi Kadir Akkurt da tesise getirilen metal, cam, plastik ve ambalaj gibi atıkları ham madde olarak ekonomiye kazandırdıklarını kaydetti.Akkurt, tesiste yaklaşık 250 kişinin istihdam edildiğini belirterek, "Entegre tesis olarak Türkiye'de ve dünyada ilklerden biri. Herhangi bir atık buradan geri dönüştürülmeden çıkmıyor. Mutfakta kullandığımız yemek artıklarından tutun da tesisin bünyesindeki hayvanların bulunduğu alandan çıkan gübreye kadar her şey burada geri dönüşüme gönderiliyor." dedi.

(AA)

Haftanın Öne Çıkanları

Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Çetin, Mardin Valisi Demirtaş'ı ziyaret etti

2023-04-02 17:09 - Gündem

Adalet Bakanı Bozdağ: "Seccadeye ayakkabılarıyla basarak, kirletmek Sayın Kılıçdaroğlu'na ve yanındakilere yakışmamıştır. Bu büyük bir saygısızlıktır"

2023-04-01 19:43 - Gündem

TBB ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin: "Bölgeyi daha güvenli ve dirençli hale nasıl getireceğiz bu konuları çalıştık. Şu anda iyileşme dönemindeyiz birlikte iyileşeceğiz, yaraları birlikte saracağız."

2023-04-04 00:29 - Gündem

Duyarsız çiftçiler doğayı kirletiyor

2023-04-02 16:32 - Gündem

Hurdacı kardeşlerin "sıfır atık" tesisinde yılda 290 bin ton atık geri dönüştürülüyor

2023-04-06 18:21 - Gündem

15 Temmuz Demokrasi Parkında güneşli günlere hazırlık

2023-04-04 20:34 - Gündem

Tekin Muhtarlarla bir araya geldi

2023-04-01 12:24 - Gündem

Siirt - Batman karayolunda minibüs ve tırın çarpışması sonucu 1 kişi öldü, 4 kişi yaralandı

2023-04-01 17:03 - Gündem

Kurtalanspor evinde beraberliğe razı oldu

2023-04-02 20:00 - Spor

Batman'da sokak röportajında tehdit içerikli ifadeler kullanan kişi adli kontrolle serbest bırakıldı

2023-04-01 16:53 - Gündem

İlgili Haberler

Siirt'in komşu ilinde devrilen silonun altında kalan işçi hayatını kaybetti

09:48 - Gündem

MasterChef Batuhan Bayır Kimdir? Kaç Yaşında, Nereli? 15 Aralık’ta Eleme Adayı Oldu

00:33 - Gündem

MasterChef Dokunulmazlık Oyununu Kim Kazandı, 15 Aralık 2025 Eleme Adayı Kim Oldu?

23:47 - Gündem

MasterChef All Star 2025’te Kaşığı Kim Aldı? Danilo Şef Kime Kaşık Attı? 15 Aralık Kaşık Alan Yarışmacı Kim Oldu?

22:51 - Gündem

Van'da kalbi yarım doğan bebek, İstanbul'da uygulanan tedaviyle hayata tutundu

12:26 - Gündem

Günün Manşetleri

Kurtalan’da Aldığı Ekmeğin İçinden Böcek Çıktı

12:28 - Siirt

Siirt’te İhale Tartışması Büyüyor! Kanunlar ve Valilik Genelgeleri Açık, Uygulama Neden Farklı?

11:32 - Siirt

Siirt’te Fıstık Üreticilerine Gübreleme ve Budama Eğitimi

11:04 - Siirt

Siirt’te Okul Kantinlerine Sıkı Denetim

11:01 - Siirt

Siirt’te “İki Kitap Bir Gönül” Projesi Başlıyor

09:05 - Siirt