?>

Siirt'te 4 yıl önce dikilen Trabzon hurması fidanları ilk meyvelerini verdi

 Siirt'in Pervari ilçesindeki çiftçiler, 4 yıl önce diktikleri Trabzon hurması fidanlarının ilk meyvesini kasım ayında yapacakları hasat döneminde toplayacak.

Gündem - 12 ay önce

- Kentte alternatif ürün olarak 4 yıl önce devlet desteğiyle deneme süreci başlatılan ve bu yıl meyve veren Trabzon hurmasında çiftçiler ilk hasadı kasım ayında yapacak- İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şanverdi:- "Özellikle hurma çeşitleriyle, kayısı ve benzeri alternatif ürünlerimizle Pervari'yi meyveciliğin merkezi haline getirmek istiyoruz"
Siirt merkez ve Pervari ilçesinin Botan Çayı kenarındaki bahçelerde, 4 yıl önce Tarım ve Orman Bakanlığı ile GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının uyguladığı "Alternatif Ürünlerin Desteklenmesi Projesi" kapsamında çiftçilere yüzde 75 hibeyle Trabzon hurması fidanı desteği sağlandı.
İl genelinde 4 yılda toplam 1 milyon 212 bin lira maliyetle 17 bin Trabzon hurması fidanı dağıtıldı.
Sulamanın yapıldığı bölgede maliyeti düşük, kolay yetiştirilebilen Trabzon hurması üretimine yönelen çiftçiler, ağaçların meyve vermesiyle ilk hasadı bu yıl kasım ayında yapacak.
- "Önümüzdeki yıl 10 bin hurma fidanı dağıtacağız"
Pervari'deki bahçelerde incelemede bulunan ve üreticilerin taleplerini dinleyen İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şanverdi, AA muhabirine, Siirt'te ürün çeşitliliğini artırmak için çeşitli projeleri hayata geçirdiklerini söyledi.
İlçenin daha çok fıstık, nar ve üzümle bilindiğini ancak son yıllarda hurma ve kayısı gibi alternatif ürün yetiştiriciliğiyle de öne çıktığını belirten Şanverdi, "Özellikle hurma çeşitleriyle, kayısı ve benzeri alternatif ürünlerimizle Pervari'yi meyveciliğin merkezi haline getirmek istiyoruz. Meyve yetiştiriciliği için uygun iklimsel koşullara sahip ilçemizde İl Özel İdaresinden alınacak destekle hurma üretimini yaygınlaştıracağız." dedi.
Şanverdi, gelecek yıldan itibaren 10 bin hurma fidanını başta Pervari olmak üzere il genelindeki çiftçilere dağıtacaklarını vurgulayarak, desteklemelerin çiftçilerin ihtiyacı doğrultusunda her yıl artarak devam edeceğini bildirdi.
- "Ürettiğim cins az ürün veriyor ama çok kaliteli"
Pervari'ye bağlı Gökçekoru köyü Gökbel mezrasındaki 50 dönüm alanda Trabzon hurması üreten Medeni Özcan da 4 yıl önce alternatif ürün olarak diktiği fidanların bu yıl meyve verdiğini söyledi.
Kasımda ilk hasadı yapmaya hazırlandığını anlatan Özcan, "Ülke genelinde yetiştiriciliği çok az olduğu için piyasası güzel olur diye hurma üretimine yöneldik. Ürettiğim cins az ürün veriyor ama çok kaliteli. Olgunlaşan ürünü kasım ayının ilk haftasında toplayacağız." ifadelerini kullandı.
(AA)
Haftanın Öne Çıkanları

Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Demir'den, kazada hayatını kaybedenler için taziye mesajı

2025-06-24 16:13 - Gündem

Siirt'te Güncel Altın Fiyatları: Gram Altın 4.299 TL'den Satılıyor

2025-06-23 12:37 - Siirt

Kurtalan’da Tarıma Katkı Sunan Depolara Ziyaret

2025-06-24 09:27 - Siirt

Şırnak Valiliğinden sıcaklık uyarısı

2025-06-23 18:19 - Gündem

Kurtalan'da gramajları tek tek kontrol edildi

2025-06-27 14:26 - Siirt

Bitlis'te bazı öğrenciler polislerin yardımıyla YKS'ye yetişti

2025-06-21 19:49 - Gündem

MEB'den LGS İddialarına Yalanlama

2025-06-25 00:36 - Gündem

Mardin'de akılalmaz kaza: Kavga sırasında minibüsün çarptığı kişi öldü

2025-06-24 14:42 - Gündem

Siirt'te 2 bin 156 rakımlı yaylada tescilli Pervari balının üretimi için "tatlı mesai"

2025-06-25 12:01 - Gündem

Okullarda velileri isyan ettiren uygulama kaldırılıyor!

2025-06-26 13:24 - Gündem

İlgili Haberler

Süper Loto Sonuçları Açıklandı! 18 Haziran 2026 Süper Loto Sonuç Sorgulama Ekranı

22:40 - Gündem

YEDAM'a yönlendirdiği eşinin madde bağımlılığından kurtulmasına vesile oldu

15:19 - Gündem

Batman'da Boş Arazide Erkek Cesedi Bulundu

13:52 - Gündem

Uzmanlar Tarih Verdi: Bunaltıcı Sıcaklar Kapıda

12:31 - Gündem

Survivor'da Kim Elendi? 17 Haziran Yarışmaya Veda Eden İsim Belli Oldu

00:47 - Gündem

Günün Manşetleri

Kurtalan'da Bir Köyün Daha Yol Sorunu Çözülüyor

17:49 - Siirt

Kurtalan'da Müdür Yetkili Öğretmenler Kurulu Toplandı

17:01 - Siirt

Ekmek Zammı Siirt'te Yürürlüğe Girdi

16:27 - Siirt

Siirt'in de Dahil Olduğu Otokoç Kurşunlama Operasyonunda 123 Tutuklama

16:20 - Siirt

Siirt'te 2 gün boyunca ulaşım ücretsiz olacak!

16:06 - Siirt