USD
00,00
EUR
00,00
USD/EUR
1,000
ALTIN
0.000,00
BİST
0.000,00

200 Bin TL Üzeri Para Transferlerinde Açıklama Şartı Ertelendi

200 Bin TL Üzeri Para Transferlerinde Açıklama Şartı Ertelendi

Yeni yılda yürürlüğe girmesi planlanan, 200 bin TL ve üzerindeki para transferlerinde gönderim nedeni ile paranın kaynağına ilişkin bilgilerin açıklamalı şekilde beyan edilmesini öngören düzenlemenin yürürlük tarihi ertelendi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun (MASAK) hazırladığı ve 1 Ocak 2026 itibarıyla uygulanması beklenen düzenleme kapsamında, 200 bin TL ve üzerindeki EFT, havale ve nakit işlemlerinde işlem gerekçesi ile paranın kaynağının beyan edilmesi planlanıyordu. Ancak düzenleme üzerinde bir süre daha çalışma yapılmasına karar verildiği bildirildi.

MASAK tarafından hazırlanan taslak düzenleme, 200 bin TL ve üzerindeki tüm para transferlerinde açıklama zorunluluğu getirmeyi öngörüyordu. Taslağa göre, 2 milyon TL’yi aşan transferlerde “Nakit Islem Beyan Formu” doldurulması şartı aranacak, 20 milyon TL üzerindeki işlemlerde ise bu formun detaylı açıklamalar ve dayanak belgelerle desteklenmesi gerekecekti.

UYGULAMA İLERİ TARİHE BIRAKILDI

1 Ocak itibarıyla yürürlüğe girmesi beklenen tebliğe ilişkin yeni bir karar alındığı ifade edildi. Buna göre, uygulamanın kapsamı ve teknik detayları üzerinde çalışmaların devam edeceği, bu nedenle düzenlemenin yürürlük tarihinin ileri bir tarihe ertelendiği kaydedildi.

Söz konusu düzenlemenin, suç gelirlerinin aklanması ve terörizmin finansmanıyla mücadele kapsamında elektronik para transferleri, havale ve nakit işlemlerde izlenebilirliğin artırılmasını amaçladığı belirtildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ