USD
00,00
EUR
00,00
USD/EUR
1,000
ALTIN
0.000,00
BİST
0.000,00

Çiftçilere sertifikalı mercimek tohumu dağıtıldı

Çiftçilere sertifikalı mercimek tohumu dağıtıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı destekleriyle yürütülen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi kapsamında Siirt’in Kurtalan ilçesinde çiftçilere sertifikalı mercimek tohumu dağıtımı töreni düzenlendi.

Kurtalan-Batman karayolu üzerindeki Dayanlar Tohum Üretim Tesisinde gerçekleştirilen törene; Siirt Valisi Dr. Kemal Kızılkaya, Kurtalan Kaymakamı Samet Serin, Kayabağlar Belediye Başkanı Hasan Nas, kurum müdürleri ve çiftçiler katıldı.

Törende konuşan Siirt Valisi Dr. Kemal Kızılkaya, üreticilere verilen desteğin sadece bir tarımsal katkı değil, aynı zamanda ülkenin geleceğine yapılan önemli bir yatırım olduğunu belirtti.

Vali Kızılkaya konuşmasında şunları söyledi:

 “Çiftçimizin yanında olmak bizleri son derece mutlu ediyor. Üreten Türkiye’nin üreten insanlarıyla el ele, kol kola güzel yarınlara birlikte ilerlemenin gururunu yaşıyoruz. Bu proje sadece üreticimize sağlanan bir destek değil, aynı zamanda ülkemizin gıda güvenliğine, kırsal kalkınmaya ve sürdürülebilir tarım vizyonuna güçlü bir katkıdır.”

Vali Kızılkaya, proje kapsamında Siirt merkez ve merkeze bağlı köyler ile Kurtalan, Baykan ve Eruh ilçelerinde toplam 15 bin dekar alanda ekilmek üzere 203 ton sertifikalı mercimek tohumu dağıtıldığını belirterek, şöyle devam etti:

 “Toplam 13 milyon 333 bin TL tutarındaki bu projenin yüzde 75’i Tarım ve Orman Bakanlığımızın hibe desteğiyle, yüzde 25’i ise çiftçilerimizin katkısıyla hayata geçirilmektedir. Bu tablo, devletimizin üreticisinin yanında olduğunu ve tarımı stratejik bir sektör olarak gördüğünü bir kez daha göstermektedir.”

Siirt Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şanverdi de törende yaptığı konuşmada, mercimek üretiminin bölge tarımı için büyük önem taşıdığını ifade ederek.

 “Kırmızı mercimek üretimini geliştirme projesi kapsamında sertifikalı mercimek tohumlarını çiftçilerimize dağıtmak üzere buradayız. Mercimek üreticiliği hem ekonomik hem de ekolojik açıdan ilimiz tarımı için çok önemlidir. Düşük gübre ihtiyacı, kuraklığa dayanıklılığı ve nadas alanlarında yetişebilmesi üretim maliyetlerini azaltırken, atıl arazilerimizin de değerlendirilmesini sağlamaktadır.” şeklinde konuştu.

Şanverdi, 2024 yılı TÜİK verilerine göre Siirt’te 147 bin dekar alanda mercimek ekimi yapıldığını ve yaklaşık 30 bin 500 ton mercimek üretildiğini, bu verilerin dekara ortalama 207 kilogram verime karşılık geldiğini belirterek, “İlimiz, mercimek üretiminde Türkiye genelinde 4. sırada yer almakta ve ülkemizin mercimek ihtiyacının yaklaşık yüzde 7,5’unu karşılamaktadır.” ifadelerini kullandı. 

Siirt ve Kurtalan Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Günbat ise törende yaptığı konuşmada, devletin çiftçilere sağladığı desteklerden dolayı memnuniyetini dile getirerek, “Bugün bizim için bir bayramdır. Devletimizin biz çiftçilere sağladığı birçok destekten biri olan kaliteli mercimek tohumu dağıtımı, üretim gücümüzü artıracaktır. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Program, Kurtalan İlçe Müftüsü Abdurrahim Kaplan’ın duasının ardından, Siirt Valisi Dr. Kemal Kızılkaya ve beraberindekilerin tohum üretim tesisini gezmesiyle sona erdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ