USD
00,00
EUR
00,00
USD/EUR
1,000
ALTIN
0.000,00
BİST
0.000,00

Kurtalan’da 60 Yıldır Terzilik Yapılıyor

Kurtalan’da 60 Yıldır Terzilik Yapılıyor

Henüz 7 yaşında başladığı meslekte 60 yılı geride bırakan Nihat Kuyumcu, Kurtalan çarşısının en eski terzilerinden biri. El emeğiyle büyüttüğü yedi çocuğunun ardından şimdi mesleği oğluna devretmeye hazırlanıyor.

Siirt’in Kurtalan ilçesinde 60 yıldır terzilik yapan 68 yaşındaki Nihat Kuyumcu, meslek hayatına veda etmeye hazırlanıyor. Henüz 7 yaşındayken çırak olarak başladığı terzilikle 7 çocuk büyüten Kuyumcu, bugün emeklilik hayali kuruyor. Yarım asrı aşkın süredir çarşının tanınan esnaflarından biri olan Kuyumcu, mesleğini oğluna devretmeye hazırlanıyor.

Mesleğe 7 yaşında Siirt’te başladığını anlatan Kuyumcu, terziliğe olan bağlılığını şu sözlerle dile getirdi:

“Bu işe çok küçük yaşta başladım. O dönem herkes bir ustanın yanında çırak olurdu. İğne tutmayı, kumaş kesmeyi, ölçü almayı hep ustalarımdan öğrendim. 60 yıla yakın süredir de bu mesleği sürdürüyorum. Bu dükkan hem ekmek kapım hem hayat okulum oldu. Terzilikle 7 evlat büyüttüm. Elimde makas, gönlümde sabırla yıllar geçti. Ama artık yoruldum, emekliliği hak ettiğime inanıyorum. Bu nedenle işleri yavaş yavaş oğluma devretmek istiyorum.”

Günümüzde terziliğin unutulmaya yüz tuttuğunu da vurgulayan Kuyumcu, "Eskiden insanlar elbise diktirmek için sıraya girerdi. Şimdi her şey hazır, seri üretim. Ama biz yine de işimizi sevgiyle yapıyoruz" dedi.

Mesleği küçük yaşlardan itibaren babasının yanında öğrenen Reşat Kuyumcu ise terziliğe dair gözlemlerini şöyle paylaştı:

“Babamın atölyesinde büyüdüm. Dikiş makinelerinin sesi, kumaş kokusu çocukluğumun bir parçası oldu. O zamanlar terzilik çok değerliydi. İnsanlar özel dikim gömlek, pantolon, takım elbise için terziye gelirdi. Şimdi ise hazır giyim her yere yayıldı. AVM’den alınan kıyafetler, ölçüye göre dikilen takım elbiselerin yerini aldı. El emeği ve göz nuru artık hak ettiği değeri görmüyor. Yine de babamın emeğine saygıyla bu mesleği yaşatmaya çalışıyorum.”

Reşat Kuyumcu, gençlerin zanaatlara olan ilgisinin azlığından da yakındı:

“Terzilik sadece bir iş değil, aynı zamanda sabır isteyen bir sanat. Ancak bu işi öğrenmek isteyen genç neredeyse yok denecek kadar az” diye konuştu.

 

(Ahmet Şinasi KILIÇASLAN)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ