Semih Gül
Köşe Yazarı
Semih Gül
 

Kurtalan Yeşilliğini Sahiplenelim!

Doğa ve yine doğanın en önemli unsurlarından olan ağaç, insanlara verdiği faydaları bakımından özelliklerini saymaya kalksak bu köşe yazımız yetmez. Biz bu köşe yazımızda ağaçların, yeşilliğin Kurtalan açısından önemine vurgu yapmaya çalışarak mevcut yeşil alanlarımızı korumaya yönelik neler yapılabilir, ona odaklanacağız.Öncelikle "Baxça Sîlo" diye bilinen, bu vesiyleyle orman diyebileceğimiz alana bekçilik yapıp, o ağaçları sevgiyle büyüten Merhum Xalê Süleyman Dilmen'i de hayırla yad ediyor, kendisine Allah'tan Rahmet diliyoruz. Nitekim bugün şehir merkezindeki bu yeşil alanlar onun eseridir diyebiliriz. Böylelikle kendisini anmış olalım. Mekânı cennet olsun.Şehir merkezinde olup bu alan büyüklüğünde yetişkin ağaçların olduğu ormanlık olarak bizim yakın il ve ilçelerde yoktur, öncelikle bunu belirtelim. En yakın yer olarak Antep'te bu denli büyük yeşil alan denk geldi, tabi şehir merkezleri yönüyle bu kıyaslamayı yapıyoruz. Dolaysıyla bu yönünle şanslıyız ve bu yeşil alanlarımızın kıymetini bilmeliyiz. Tabi bu ağaçların tren hattının gelmesiyle Almanlar tarafından dikildiği yönündeki bilgiyi de paylaşmış olalım. Ağaçların büyüyüp korunması noktasında da yukarıda da belirtiğimiz üzere Merhum Xalê Süleyman'ın emekleri şüphesiz çok oldu. Hatta şimdilerde bile çokça dile getirilen "hayde merîn bexça Sîlo" sözü gerek şaka mahiyetindeki gerekse ciddi olarak kavga veya hesaplaşma mekanı olarak da zihinlerde yer edinen, ilçemiz bakımından öneme sahip bir muhittir.Bu önemli ve oksijen deposu olan alanda maalesef kuruyan ağaçlar var ve her geçen sene bu yeşil doğa daralıyor. Özellikle Park Cafe ile Yeşil Bahçe arasında bir hat boyunca kuruyan ağaçlara rastlıyoruz. Öğretmenevi civarından aşağıya doğru gelen bu hat alanında kaçak bir su gideri yüzünden olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor. Belediye yetkililerinin gerekli önlem almaması durumunda bu ağaçlar bir bir kuruyacak ve bu önemli doğa alanı yok olacaktır. Kurtalan Kaymakamı/Belediye Başkan Vekili Sayın İhsan Emre Aydın'ın doğaya, yeşilliğe önem verdiğini biliyoruz. Bu sıkıntıların giderilmesi için ve mevcut yeşil alanın artırılması için kendisinden beklenti içerisinde olduğumuzu hatırlatıyor ve bu beklentinin karşılık bulacağına da inanıyoruz. Biz de halk olarak bu yeşil alanlara sahip çıkmalıyız ve varsa zarar verenleri uyarmalıyız. Yeşili bol bir Kurtalan herkese iyi gelecektir; o yüzden yeşili sevip koruyalım. Sağlıcakla...
Ekleme Tarihi: 07 Mart 2021 - Pazar
Semih Gül

Kurtalan Yeşilliğini Sahiplenelim!

Doğa ve yine doğanın en önemli unsurlarından olan ağaç, insanlara verdiği faydaları bakımından özelliklerini saymaya kalksak bu köşe yazımız yetmez. Biz bu köşe yazımızda ağaçların, yeşilliğin Kurtalan açısından önemine vurgu yapmaya çalışarak mevcut yeşil alanlarımızı korumaya yönelik neler yapılabilir, ona odaklanacağız.
Öncelikle "Baxça Sîlo" diye bilinen, bu vesiyleyle orman diyebileceğimiz alana bekçilik yapıp, o ağaçları sevgiyle büyüten Merhum Xalê Süleyman Dilmen'i de hayırla yad ediyor, kendisine Allah'tan Rahmet diliyoruz. Nitekim bugün şehir merkezindeki bu yeşil alanlar onun eseridir diyebiliriz. Böylelikle kendisini anmış olalım. Mekânı cennet olsun.
Şehir merkezinde olup bu alan büyüklüğünde yetişkin ağaçların olduğu ormanlık olarak bizim yakın il ve ilçelerde yoktur, öncelikle bunu belirtelim. En yakın yer olarak Antep'te bu denli büyük yeşil alan denk geldi, tabi şehir merkezleri yönüyle bu kıyaslamayı yapıyoruz. Dolaysıyla bu yönünle şanslıyız ve bu yeşil alanlarımızın kıymetini bilmeliyiz. Tabi bu ağaçların tren hattının gelmesiyle Almanlar tarafından dikildiği yönündeki bilgiyi de paylaşmış olalım. Ağaçların büyüyüp korunması noktasında da yukarıda da belirtiğimiz üzere Merhum Xalê Süleyman'ın emekleri şüphesiz çok oldu. Hatta şimdilerde bile çokça dile getirilen "hayde merîn bexça Sîlo" sözü gerek şaka mahiyetindeki gerekse ciddi olarak kavga veya hesaplaşma mekanı olarak da zihinlerde yer edinen, ilçemiz bakımından öneme sahip bir muhittir.
Bu önemli ve oksijen deposu olan alanda maalesef kuruyan ağaçlar var ve her geçen sene bu yeşil doğa daralıyor. Özellikle Park Cafe ile Yeşil Bahçe arasında bir hat boyunca kuruyan ağaçlara rastlıyoruz. Öğretmenevi civarından aşağıya doğru gelen bu hat alanında kaçak bir su gideri yüzünden olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor. Belediye yetkililerinin gerekli önlem almaması durumunda bu ağaçlar bir bir kuruyacak ve bu önemli doğa alanı yok olacaktır.
Kurtalan Kaymakamı/Belediye Başkan Vekili Sayın İhsan Emre Aydın'ın doğaya, yeşilliğe önem verdiğini biliyoruz. Bu sıkıntıların giderilmesi için ve mevcut yeşil alanın artırılması için kendisinden beklenti içerisinde olduğumuzu hatırlatıyor ve bu beklentinin karşılık bulacağına da inanıyoruz. Biz de halk olarak bu yeşil alanlara sahip çıkmalıyız ve varsa zarar verenleri uyarmalıyız. Yeşili bol bir Kurtalan herkese iyi gelecektir; o yüzden yeşili sevip koruyalım. Sağlıcakla...

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kurtalangazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.