Semih Gül
Köşe Yazarı
Semih Gül
 

Kurtalan Belgeselleri; NEDEN NİTELİKSİZ ÇEKİLİYOR!

Son zamanlarda ilçemizin tanıtımı için özellikle ulusal kanallarda çekilen belgeseller sevindirici ve emeği geçenlere teşekkür ediyoruz; ancak daha dolu dolu ve nitelikli belgeselller neden olmasın.En son Beyaz Tv ekranlarındaki belgeselde Kurtalan'ın genel görünümünün yer aldığı bir kare bile yoktu. Gîrê Zenga tepesi üzerinden güzel bir çekim yapılabilirdi mesela. Çarşı merkezinden birkaç kare alınabilirdi ve tarihi tren garının binası ve lojmanları daha net görüntülenebilirdi.Yine güneydoğu bölgesinde çıkarılan petrolün çok önemli bir kısmı Kurtalan topraklarından çıkıyor, bu vb. bilgiler belgeselde işlenebilirdi. İlçemize gelen belgeselciler bilmez, yerel dinamiklerin rehberlik etmesi lazım. Onca emek ve masraf oluyor ama sönük ve doyumsuz belgesel olunca pek bir anlamı olmuyor. Bir ressam resmin bir kısmını boş bırakırsa resmin bütünlüğü olmaz ve pek bir anlam ifade etmez.Ve yine Beykent ve Ağaçlıpınar gibi merkeze yakın ve yeşilliği, doğasıyla çok özel ve güzel köylerimiz belgesellerde işlenebilir. Konakpınar köyünün güneyindeki Dêrê (Kilise) ve etrafındaki mağara mezarları ve yine Oyacık, Bağlıca ve Zokayt'teki tarihi cas evleri, dini yapıtları konu alınabilir.İlçemizin Garzan ovasının tahıl ambarı olduğu realitesi işlenebilir. Türkiye'nin en büyük sera sistemi Yunuslar köyünde olduğu, kavun, kabak ve tatlısı, fıstık ve diğer yetişen ürünler daha baskın şekilde işlenebilir. Ulaşım konusundaki konumu ve rahatlığı, ulaşımda çeşitliliği deklare edilebilir. Yine nüfus yapısı, halkının turizme katkıları, eğitimli ve girişken bir ilçe olması konuları işlenebilir. Kanada'dan Yeni Zellanda ülkesine kadar her kıtadan ülkelerde halkı olan, girişken ve işbitiren yönlerine vurgu yapılabilir. Sanat ve kültürde söz sahibi bir ilçe olduğu, Kurtalanlı ünlü ve sanatçıların dile getirildiği vurgulu belgeseller daha kaliteli olur ve ilgi çeker. Yine her şeye rağmen tabi ki çok güzel gelişmeler, bu tür tanıtım programları; ama daha iyisi mümkün iken daha iyisi için ufak çabalarla çok daha farklı ve doyurucu belgeseller olması sağlanabilir. Bu sayılan anekdotlar ve daha fazlası için de ihtiyaç duyulursa katkı sunmak isteyen çok olur ve biz de bu anlamda varız. Yeter ki daha güzel şeyler olsun. Esen kalın...
Ekleme Tarihi: 23 Ocak 2022 - Pazar
Semih Gül

Kurtalan Belgeselleri; NEDEN NİTELİKSİZ ÇEKİLİYOR!

Son zamanlarda ilçemizin tanıtımı için özellikle ulusal kanallarda çekilen belgeseller sevindirici ve emeği geçenlere teşekkür ediyoruz; ancak daha dolu dolu ve nitelikli belgeselller neden olmasın.
En son Beyaz Tv ekranlarındaki belgeselde Kurtalan'ın genel görünümünün yer aldığı bir kare bile yoktu. Gîrê Zenga tepesi üzerinden güzel bir çekim yapılabilirdi mesela. Çarşı merkezinden birkaç kare alınabilirdi ve tarihi tren garının binası ve lojmanları daha net görüntülenebilirdi.
Yine güneydoğu bölgesinde çıkarılan petrolün çok önemli bir kısmı Kurtalan topraklarından çıkıyor, bu vb. bilgiler belgeselde işlenebilirdi. İlçemize gelen belgeselciler bilmez, yerel dinamiklerin rehberlik etmesi lazım. Onca emek ve masraf oluyor ama sönük ve doyumsuz belgesel olunca pek bir anlamı olmuyor. Bir ressam resmin bir kısmını boş bırakırsa resmin bütünlüğü olmaz ve pek bir anlam ifade etmez.
Ve yine Beykent ve Ağaçlıpınar gibi merkeze yakın ve yeşilliği, doğasıyla çok özel ve güzel köylerimiz belgesellerde işlenebilir. Konakpınar köyünün güneyindeki Dêrê (Kilise) ve etrafındaki mağara mezarları ve yine Oyacık, Bağlıca ve Zokayt'teki tarihi cas evleri, dini yapıtları konu alınabilir.
İlçemizin Garzan ovasının tahıl ambarı olduğu realitesi işlenebilir. Türkiye'nin en büyük sera sistemi Yunuslar köyünde olduğu, kavun, kabak ve tatlısı, fıstık ve diğer yetişen ürünler daha baskın şekilde işlenebilir. Ulaşım konusundaki konumu ve rahatlığı, ulaşımda çeşitliliği deklare edilebilir.
Yine nüfus yapısı, halkının turizme katkıları, eğitimli ve girişken bir ilçe olması konuları işlenebilir. Kanada'dan Yeni Zellanda ülkesine kadar her kıtadan ülkelerde halkı olan, girişken ve işbitiren yönlerine vurgu yapılabilir. Sanat ve kültürde söz sahibi bir ilçe olduğu, Kurtalanlı ünlü ve sanatçıların dile getirildiği vurgulu belgeseller daha kaliteli olur ve ilgi çeker.
Yine her şeye rağmen tabi ki çok güzel gelişmeler, bu tür tanıtım programları; ama daha iyisi mümkün iken daha iyisi için ufak çabalarla çok daha farklı ve doyurucu belgeseller olması sağlanabilir. Bu sayılan anekdotlar ve daha fazlası için de ihtiyaç duyulursa katkı sunmak isteyen çok olur ve biz de bu anlamda varız. Yeter ki daha güzel şeyler olsun.
Esen kalın...

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kurtalangazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.