Semih Gül
Köşe Yazarı
Semih Gül
 

Kurtalan'ın En Büyük Sorunlarından; UYUŞTURUCU MADDE BAĞIMLILIĞI!

Uyuşturucu bağımlılığı, bedenin fonksiyonlarını olumsuz etkilediği halde bırakılamayan ve yokluğunda kriz yaratan maddelerin vücuda alınmasıdır.İslam dininde caiz olmayan bu tür maddeler malesef ilçemiz Kurtalan'da sıkça kullanılmaktadır. Ayrıca kullananların yaşı 15'lere kadar düşmüştür.Kurtalan'daki bu oranın yüksek olmasında malesef ki Marmaris faktörü büyük bir etkendir. Turizm'deki stresli ve yoğun çalışma koşulları, gurbette olmanın sıkıntıları, ortamdan kaynaklı özenti gibi durumlar başlıca nedenlerdir.Tabi her Marmaris'e giden bu illeti kullanıyor diyemeyiz; ancak malesef ki oran bazında yadsınamayacak bir gerçeklikle karşı karşıyayız. Zaman zaman uyuşturu ile mücadele toplantıları yapıldığını duyuyoruz. Ancak bu mesele sadece toplantılarla geçiştirilmemeli ve saha çalışması da yapılmalıdır.Bu satırları yazarken bazı hemşerilerimiz bize kızabilir; ancak bizim amacımız bu tür zararlı maddelerden uzak tutmak, vesile olmak ve dikkatleri bu konu üzerinde yoğunlaştırmaktır.Kullanan ve hiç beklemediğimiz bazı insanların bu bataklığa düştüğünü duyunca hayret ediyor ve üzülüyoruz. Buna birileri dur demeli. Kurtalan bu anlamda çok sıkıntılı bir konuma gelmiştir.Bu konuda ispiyonculuk da yapılabilir, hatta yapılmalı. Arkadaşının bu illete bulaştığını gören ailesine bilgi vermelidir. Bağımlılık seviyesine gelmeden böylelikle bir tedbir alınmış olur. Aileler de baskı yapmadan, şiddete başvurmadan çocuğu ile ilgilenmeli ve tedavi ettirmelidir. Ara ara çocuğunun ceplerini karıştırmalı, kimlerle takıldığını görmeli ve sıkı bir takip içerisinde olmalıdır.Genelde bir kaç kere kullansak da sorun olmaz muhabbetleri ile başlanılan bu süreçler alışkanlıklarla sonuçlanıyor. İrade çok önemli, zararın neresinden dönülürse kardır, diye düşünülerek bu maddelerden kullanan varsa bırakmayı deneyerek sevdiklerini, ailesini sevindirmelidir. İnsanoğlu; beşer, şaşar. Hata yapmak, yanlışa girmek insanlara mahsustur. Ama yukarıda da bahsettiğimiz gibi zararın neresinden dönülürse kardır. Temennimiz odur ki ilçemizde bu tür madde kullanımının azalarak bitme noktasına gelmesidir.Uyuşturucu özelliğe sahip birçok madde bulunmaktadır. Bu maddeler kokain, esrar, ekstazi, eroin, taş kokain (crack kokain), bonzai, ketamin, mescalin, amfetaminler ve metamfetaminler olarak bilinir. Kurtalan'da ise en çok kristal diye anılan limon tozu şeklindeki metamfetamin, esrar ve ekstazi (şeker) maddeleri kullanılmaktadır. Madde bağımlıların belirtileri ise şunlardır;* Kriz meydana gelmesi* Ruhsal durumun sürekli değişiklik göstermesi* Olumsuz, hoş olmayan davranışlarda bulunulması* Kendini kontrol edememe* Aşırı hassasiyet göstermesi * Gerginlik* Saldırganlık* Huzursuzluk* Arkadaş çevresinde değişiklik ve zamanın çoğunu arkadaş grubuyla geçirme* Aileyle araya mesafe koyma* İştahta azalma* Uyku düzeninde değişiklik* Gözlerde kızarıklık, kilo kaybı, soğuk terleme ve ellerin titremesi gibi fiziksel belirtiler de vardır.
Ekleme Tarihi: 07 Şubat 2021 - Pazar
Semih Gül

Kurtalan'ın En Büyük Sorunlarından; UYUŞTURUCU MADDE BAĞIMLILIĞI!

Uyuşturucu bağımlılığı, bedenin fonksiyonlarını olumsuz etkilediği halde bırakılamayan ve yokluğunda kriz yaratan maddelerin vücuda alınmasıdır.
İslam dininde caiz olmayan bu tür maddeler malesef ilçemiz Kurtalan'da sıkça kullanılmaktadır. Ayrıca kullananların yaşı 15'lere kadar düşmüştür.
Kurtalan'daki bu oranın yüksek olmasında malesef ki Marmaris faktörü büyük bir etkendir. Turizm'deki stresli ve yoğun çalışma koşulları, gurbette olmanın sıkıntıları, ortamdan kaynaklı özenti gibi durumlar başlıca nedenlerdir.
Tabi her Marmaris'e giden bu illeti kullanıyor diyemeyiz; ancak malesef ki oran bazında yadsınamayacak bir gerçeklikle karşı karşıyayız.
Zaman zaman uyuşturu ile mücadele toplantıları yapıldığını duyuyoruz. Ancak bu mesele sadece toplantılarla geçiştirilmemeli ve saha çalışması da yapılmalıdır.
Bu satırları yazarken bazı hemşerilerimiz bize kızabilir; ancak bizim amacımız bu tür zararlı maddelerden uzak tutmak, vesile olmak ve dikkatleri bu konu üzerinde yoğunlaştırmaktır.
Kullanan ve hiç beklemediğimiz bazı insanların bu bataklığa düştüğünü duyunca hayret ediyor ve üzülüyoruz. Buna birileri dur demeli. Kurtalan bu anlamda çok sıkıntılı bir konuma gelmiştir.
Bu konuda ispiyonculuk da yapılabilir, hatta yapılmalı. Arkadaşının bu illete bulaştığını gören ailesine bilgi vermelidir. Bağımlılık seviyesine gelmeden böylelikle bir tedbir alınmış olur. Aileler de baskı yapmadan, şiddete başvurmadan çocuğu ile ilgilenmeli ve tedavi ettirmelidir. Ara ara çocuğunun ceplerini karıştırmalı, kimlerle takıldığını görmeli ve sıkı bir takip içerisinde olmalıdır.
Genelde bir kaç kere kullansak da sorun olmaz muhabbetleri ile başlanılan bu süreçler alışkanlıklarla sonuçlanıyor. İrade çok önemli, zararın neresinden dönülürse kardır, diye düşünülerek bu maddelerden kullanan varsa bırakmayı deneyerek sevdiklerini, ailesini sevindirmelidir.
İnsanoğlu; beşer, şaşar. Hata yapmak, yanlışa girmek insanlara mahsustur. Ama yukarıda da bahsettiğimiz gibi zararın neresinden dönülürse kardır. Temennimiz odur ki ilçemizde bu tür madde kullanımının azalarak bitme noktasına gelmesidir.
Uyuşturucu özelliğe sahip birçok madde bulunmaktadır. Bu maddeler kokain, esrar, ekstazi, eroin, taş kokain (crack kokain), bonzai, ketamin, mescalin, amfetaminler ve metamfetaminler olarak bilinir. Kurtalan'da ise en çok kristal diye anılan limon tozu şeklindeki metamfetamin, esrar ve ekstazi (şeker) maddeleri kullanılmaktadır. Madde bağımlıların belirtileri ise şunlardır;
* Kriz meydana gelmesi
* Ruhsal durumun sürekli değişiklik göstermesi
* Olumsuz, hoş olmayan davranışlarda bulunulması
* Kendini kontrol edememe
* Aşırı hassasiyet göstermesi
* Gerginlik
* Saldırganlık
* Huzursuzluk
* Arkadaş çevresinde değişiklik ve zamanın çoğunu arkadaş grubuyla geçirme
* Aileyle araya mesafe koyma
* İştahta azalma
* Uyku düzeninde değişiklik
* Gözlerde kızarıklık, kilo kaybı, soğuk terleme ve ellerin titremesi gibi fiziksel belirtiler de vardır.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kurtalangazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.