Gülbahar ÖZBEK
Köşe Yazarı
Gülbahar ÖZBEK
 

BİR KÜÇÜK GÜN IŞIĞI MESELESİ...

“Hiçbir vatandaş bir başkasını satın alacak kadar zengin olmamalı ve hiç kimse kendini satmaya zorlanacak kadar yoksul olmamalıdır.” J.J Rousseau (Toplumsal sözleşme, 1762) *Sermayenin kölesi olan insanlar bu zamana değin zor dönemlerden geçmiş. Bunlardan ders  çıkaramamış olacaklar ki olası tehlikeleri görmezden gelmiş.  Olası tehlikelerden kendilerini  sorumlu tutmamış olacaklar ki yaptıkları vasat işlerin yükümlülüğünü üstüne almamış. Ortada suçlu bulma arayışı var. “Herkes insanlığı değiştirmeyi düşünür ama kimse önce kendisini değiştirmeyi düşünmez. “   Victor Hugo *Depremin   en kötü sonuçlarının yaşandığı güç zamanlardan geçiyoruz.  Acı içinde kıvranarak yaşayan ve yaşamaya çalışan, kırılan umutları,  hayatları ve belki de hiçbir zaman eskisi gibi olmayacak yeni hayatlar inşa edilmeye çalışılıyor. Sıcak ev, aile, evlat, arkadaş kardeş, anne baba…  Güven  ve huzur sözcüğünü barındıran  tüm kelimeler   artık kara delikten  ibaret. Yaşandı ama henüz bitmiş değil.  Çoğumuz yıkıcı etkisini çok ağır bedelleri ödeyerek ve ödemeye devam ederek mücadele etmeye devam ediyor.  Binlerce insanın göz göre göre can verdiği dönemler acı ağırlığını koruyacak. Bunun yanında insan doğası gereği yaşamayı sürdürmesi gerekiyor.   İnsanın normalleşmeye de gitmesi gerekli   Fakat üstünde durulması gereken bir faktör vardır ki insanın göz göre göre yaptığı ve insana zarar veren hiçbir şey normalleşmemeli.   Niçin tekrar tekrar yapılan hatalar görmezden gelinir?  Bir başka sorun da depremzede vatandaşlarımızın derdi yetmezmiş gibi bir de ortamda hijyen sorunu ve bulaşıcı hastalıklar riskiyle karşı karşıyalar. Su sıkıntısı baş göstermiş. Eşit dağılım yapılmadığından ve yetersiz hijyen ürünlerinin oluşundan ötürü olmadık sorunlarla karşılaşan depremzede vatandaşlarımızın hijyen sorununa  ivedilikle çözüm bulunması gerekiyor.  Sadece başını koyacak bir yer bulunca tüm sorunlar çözülmüyor maalesef. Yıkıcı etkileri en aza indirmek için çok çaba sarf etmek gerekiyor. “Eğer elinizde kazanacak kağıt varsa oyunu dürüst oynarsınız.” Oscar wilde
Ekleme Tarihi: 05 Mart 2023 - Pazar
Gülbahar ÖZBEK

BİR KÜÇÜK GÜN IŞIĞI MESELESİ...

“Hiçbir vatandaş bir başkasını satın alacak kadar zengin olmamalı ve hiç kimse kendini satmaya zorlanacak kadar yoksul olmamalıdır.” J.J Rousseau (Toplumsal sözleşme, 1762)

*Sermayenin kölesi olan insanlar bu zamana değin zor dönemlerden geçmiş. Bunlardan ders  çıkaramamış olacaklar ki olası tehlikeleri görmezden gelmiş.  Olası tehlikelerden kendilerini  sorumlu tutmamış olacaklar ki yaptıkları vasat işlerin yükümlülüğünü üstüne almamış. Ortada suçlu bulma arayışı var.

“Herkes insanlığı değiştirmeyi düşünür ama kimse önce kendisini değiştirmeyi düşünmez. “ 

 Victor Hugo

*Depremin   en kötü sonuçlarının yaşandığı güç zamanlardan geçiyoruz.  Acı içinde kıvranarak yaşayan ve yaşamaya çalışan, kırılan umutları,  hayatları ve belki de hiçbir zaman eskisi gibi olmayacak yeni hayatlar inşa edilmeye çalışılıyor. Sıcak ev, aile, evlat, arkadaş kardeş, anne baba…  Güven  ve huzur sözcüğünü barındıran  tüm kelimeler   artık kara delikten  ibaret. Yaşandı ama henüz bitmiş değil.  Çoğumuz yıkıcı etkisini çok ağır bedelleri ödeyerek ve ödemeye devam ederek mücadele etmeye devam ediyor.  Binlerce insanın göz göre göre can verdiği dönemler acı ağırlığını koruyacak. Bunun yanında insan doğası gereği yaşamayı sürdürmesi gerekiyor.   İnsanın normalleşmeye de gitmesi gerekli   Fakat üstünde durulması gereken bir faktör vardır ki insanın göz göre göre yaptığı ve insana zarar veren hiçbir şey normalleşmemeli.   Niçin tekrar tekrar yapılan hatalar görmezden gelinir? 

Bir başka sorun da depremzede vatandaşlarımızın derdi yetmezmiş gibi bir de ortamda hijyen sorunu ve bulaşıcı hastalıklar riskiyle karşı karşıyalar. Su sıkıntısı baş göstermiş. Eşit dağılım yapılmadığından ve yetersiz hijyen ürünlerinin oluşundan ötürü olmadık sorunlarla karşılaşan depremzede vatandaşlarımızın hijyen sorununa  ivedilikle çözüm bulunması gerekiyor.  Sadece başını koyacak bir yer bulunca tüm sorunlar çözülmüyor maalesef. Yıkıcı etkileri en aza indirmek için çok çaba sarf etmek gerekiyor.

“Eğer elinizde kazanacak kağıt varsa oyunu dürüst oynarsınız.” Oscar wilde

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kurtalangazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.