Tahir Eren
Köşe Yazarı
Tahir Eren
 

1 Eylül Dünya Barış Günü

Dünya çapında çatışmaların önlenmesi ve barışın tesisi yolunda bilinçlenmeyi amacıyla her yıl 1 Eylül Dünya Barış Günü olarak kutlanıyor. Dünya Barış günü, Almanya'nın 1939 yılında Polonya'yı işgal ederek İkinci Dünya Savaşı’nı başlattığı Katliamların olduğu tarihi unutmamak ve barışın önemini hatırlamak için 1 Eylül günü Dünya barış yılı ilan edildi. Türkiye’de barışın inşasına giden yolda, insan haklarının temeli olan insan onuru, eşitlik, özgürlük ve adaleti asla unutmamız gereken en önemli kavramdır. Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Ülkemizde de yoğun bir insan hakları ihlali ve demokratik hakların kısıtlaması gibi hak ihlallerini görüyoruz. Birçok ülke bu yüzden insan haklarından dolayı mahkum olmuştur. Hakların kısıtlanması çatışmalı hatta savaşa varan durumlardan toplumsal barış yara almaktadır. Avrupa yoğun savaşların sonucunda vardıkları nokta gelişkin demokrasi ve evrensel hukuk kuralarını eksiksiz uygulaması sonucunda ekonomik refah ve toplumsal barışı yakalamışlardır. Bu gün ülkemizde milliyetçiliğin yükselmesi özelikle pompalanması demokratik hakların kısıtlanması toplumsal barışı ve ekonomik kalkınmayı olumsuz etkilemektedir Barış hakkı bir insan hakkıdır. Dayanışma haklarındandır. Birleşmiş Milletler, 1945 yılında kabul ve ilan edilen BM Şartı ile kurulmuştur. Şart’ın Giriş bölümü ile 1 ve 2. maddelerinde Birleşmiş Milletler’in barış ve insan hak ve özgürlüklerine saygıyı güçlendirme amacı vurgulanır. BM İnsan Hakları Komisyonu tarafından hazırlanan ve 10 Aralık 1948 tarihinde kabul ve ilan edilen İnsan Hakları Evrensel Bildirisi’nin başlangıç maddesi ile 28. maddesinde barış ve barışın temellendirileceği uluslararası ve ulusal sosyal düzenlerin, bu bildiride yer alan haklara ve özgürlüklere dayanması gerekliliği vurgulanır. BM Genel Kurulu, Halkların Barış Hakkına Dair Bildiriyi Genel Kurul’un 12 Kasım 1984 tarihli oturumunda 39/41 sayılı kararıyla kabul ve ilan etmiştir. Bildiri’de barış hakkının kutsallığı ve bu hakkı korumanın ve uygulanmasını sağlamanın da devletler için bir yükümlülük olduğu vurgulanır. Barış talebinin, medeni ve siyasi haklarla (yaşam hakkı, işkence yasağı, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı, adil yargılanma hakkı, din ve vicdan özgürlüğü, ifade özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü vb.) olduğu kadar; ekonomik, sosyal ve kültürel haklar (çalışma hakkı, konut hakkı, sağlık hakkı, eğitim hakkı, tüm insan haklarının birbiriyle irtibatlı oluşuyla kabul etmektedir. Irk, din, dil, fikir, zevk ve sınıf farklılıklarımızın gerçek zenginliğimiz olduğunu unutmadan saygı, sevgi, anlayış ve hoşgörü içinde bir gelecek adına 1 Eylül Dünya Barış Günü kutlu olsun.
Ekleme Tarihi: 01 Eylül 2023 - Cuma
Tahir Eren

1 Eylül Dünya Barış Günü

Dünya çapında çatışmaların önlenmesi ve barışın tesisi yolunda bilinçlenmeyi amacıyla her yıl 1 Eylül Dünya Barış Günü olarak kutlanıyor. Dünya Barış günü, Almanya'nın 1939 yılında Polonya'yı işgal ederek İkinci Dünya Savaşı’nı başlattığı Katliamların olduğu tarihi unutmamak ve barışın önemini hatırlamak için 1 Eylül günü Dünya barış yılı ilan edildi.

Türkiye’de barışın inşasına giden yolda, insan haklarının temeli olan insan onuru, eşitlik, özgürlük ve adaleti asla unutmamız gereken en önemli kavramdır. Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Ülkemizde de yoğun bir insan hakları ihlali ve demokratik hakların kısıtlaması gibi hak ihlallerini görüyoruz. Birçok ülke bu yüzden insan haklarından dolayı mahkum olmuştur.

Hakların kısıtlanması çatışmalı hatta savaşa varan durumlardan toplumsal barış yara almaktadır. Avrupa yoğun savaşların sonucunda vardıkları nokta gelişkin demokrasi ve evrensel hukuk kuralarını eksiksiz uygulaması sonucunda ekonomik refah ve toplumsal barışı yakalamışlardır. Bu gün ülkemizde milliyetçiliğin yükselmesi özelikle pompalanması demokratik hakların kısıtlanması toplumsal barışı ve ekonomik kalkınmayı olumsuz etkilemektedir

Barış hakkı bir insan hakkıdır. Dayanışma haklarındandır.

Birleşmiş Milletler, 1945 yılında kabul ve ilan edilen BM Şartı ile kurulmuştur. Şart’ın Giriş bölümü ile 1 ve 2. maddelerinde Birleşmiş Milletler’in barış ve insan hak ve özgürlüklerine saygıyı güçlendirme amacı vurgulanır. BM İnsan Hakları Komisyonu tarafından hazırlanan ve 10 Aralık 1948 tarihinde kabul ve ilan edilen İnsan Hakları Evrensel Bildirisi’nin başlangıç maddesi ile 28. maddesinde barış ve barışın temellendirileceği uluslararası ve ulusal sosyal düzenlerin, bu bildiride yer alan haklara ve özgürlüklere dayanması gerekliliği vurgulanır. BM Genel Kurulu, Halkların Barış Hakkına Dair Bildiriyi Genel Kurul’un 12 Kasım 1984 tarihli oturumunda 39/41 sayılı kararıyla kabul ve ilan etmiştir. Bildiri’de barış hakkının kutsallığı ve bu hakkı korumanın ve uygulanmasını sağlamanın da devletler için bir yükümlülük olduğu vurgulanır.

Barış talebinin, medeni ve siyasi haklarla (yaşam hakkı, işkence yasağı, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı, adil yargılanma hakkı, din ve vicdan özgürlüğü, ifade özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü vb.) olduğu kadar; ekonomik, sosyal ve kültürel haklar (çalışma hakkı, konut hakkı, sağlık hakkı, eğitim hakkı, tüm insan haklarının birbiriyle irtibatlı oluşuyla kabul etmektedir.

Irk, din, dil, fikir, zevk ve sınıf farklılıklarımızın gerçek zenginliğimiz olduğunu unutmadan saygı, sevgi, anlayış ve hoşgörü içinde bir gelecek adına 1 Eylül Dünya Barış Günü kutlu olsun.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kurtalangazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.