USD
00,00
EUR
00,00
USD/EUR
1,000
ALTIN
0.000,00
BİST
0.000,00

Asuriler döneminden kalma kale Siirt'te keşfedilmeyi bekliyor

Asuriler döneminden kalma kale Siirt'te keşfedilmeyi bekliyor

Siirt’in Baykan ilçesine bağlı Adakale (eski adıyla Derzin) Köyü’nde yer alan tarihi kilise ve hemen yanında bulunan Derzin Kalesi, bölgenin kadim tarihine ışık tutuyor. Ancak bu değerli yapılar, yılların tahribatı ve ilgisizlik nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Köy merkezinde, ilkokulun güneyinde bulunan kilise, doğu-batı doğrultusunda 16x12 metre boyutlarında dikdörtgen planlı olarak inşa edilmiş. Üç neften oluşan yapının kuzey, batı ve doğu cephe duvarlarının büyük kısmı yıkılmış durumda. Günümüzde yapının bir kısmı tandır, bir kısmı ise depo olarak kullanılmakta. Ayrıca kuzey tarafına sonradan yeni bölümler eklenmiş.

Kilisenin beden duvarlarında kesme taş, kemer geçişlerinde ve örtü sisteminde ise tuğla malzeme kullanıldığı gözlemleniyor. Oldukça sade tutulan cephelerde süsleme ya da kabartmalara yer verilmemiş. Yapıya batı cephesinde yer alan sivri kemerli kapıdan giriliyor. Her nefin doğusunda içten yarım yuvarlak, dıştan düz duvarlı birer apsis yer alıyor. Ancak naos bölümü çöp ve molozlarla dolu olduğundan detaylı inceleme yapılamamış. Güneydeki nef kısmen sağlam kalmış ve bu bölümdeki apsis basık bir kubbeyle örtülü. Diğer apsislerin de benzer şekilde kubbe ile örtülü olduğu tahmin ediliyor.

Kilisenin hemen yakınında yer alan Derzin Kalesi'nin ise kesin inşa tarihi bilinmemekle birlikte, arkeolojik bulgular ve tarihi kaynaklar kalenin ilk olarak Asuriler döneminde kullanıldığını gösteriyor. Bu bilgi, yapının bölgedeki tarihsel sürekliliğe işaret eden en önemli unsurlarından biri olarak dikkat çekiyor. Ancak kale ve kilise, bugün hâlâ kapsamlı bir arkeolojik kazı veya restorasyon çalışmasına kavuşmuş değil.

Siirt’in kültürel mirası açısından büyük öneme sahip olan bu yapılar, korunmayı ve gün yüzüne çıkarılmayı bekliyor.

(Haber Merkezi)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ