Taş duvar ustalarının sayısının azalıyor!

Siirt 27.04.2024 - 20:46, Güncelleme: 27.04.2024 - 20:46 1914 kez okundu.
 

Taş duvar ustalarının sayısının azalıyor!

Taş yapılarıyla ve taş duvarı ustalarıyla meşhur olan Kayabağlar'da taş ustalarının sayısının azaldığı belirtiliyor.
Kurtalan'a bağlı Kayabağılar beldesinde bulunan taş duvarı ustaları eskiden çimento, kum, demir gibi inşaat malzemelerinin bölgede fazla bulunması nedeniyle Kayabağlar'da taş evlerin ünlü olduğu dile getirilerek bu yapıların tamamının köyde yetişmiş olan taş duvarı ustaları tarafından inşa edildiği belirtiyor.  İnşaat alanındaki gelişmelerle birlikte taştan yapı inşaat edenlerin sayısı azalırken Kayabağlar'da bulunan taş duvarı ustaları ise talep halinde mesleklerini icra etmeye devam ediyor.  Ektiği fıstık bahçesinin etrafına taş duvarı ören Ramazan Asma uzun süre önce atalarından öğrendiği bilgiler sayesinde taş duvarı ustası olduğunu ve ihtiyaç olduğu halde mesleğini icra ettiğini dile getirerek " Eskiden inşaat malzemelerine ulaşım son derece sınırlıydı. Bizde geleneksel inşaat malzemeleri dediğimiz , taş ve topraktan yapılmış kerpiçle evlerimizi , ibadethanelerimizi , ağırlarımızı genel olarak bu iki  malzemeden yapardık. Beldemizde çok iyi yetişmiş taş duvarı ustaları bulunurdu, çevremizde bulunan diğer köylerde ise taş duvarı ustalıkları sınırlı sayıdaydı. Taşların ağırlığı nedeniyle düzgün yapılmayan duvarlar zaman içerisinde yıkılabiliyor, ancak Kayabağlar da yetişmiş olan taş duvarı ustaları bu konuda dayanıklı ve ördükleri taşlar ustalıkla inşa edildiği için uzun süre ayakta kalabiliyordu. Bu nedenle eskiden köyümüzde taş evler ünlüydü, çevre köylerde ise daha çok ana malzemesi toprak olan kerpiçten evler bulunuyordu" dedi. Asma, "Ulaşım imkanının kolaylaşması ve inşaat malzemelerinin çeşitlenmesiyle birlikte modern beton yapıların bölgemizin onun yerine farklılaştığını.” sözlerini kullanırken buna paralel olarak taş duvarı örenlerin sayısında ciddi azalma oluştuğunu kaydetti. (Mehmet Sadık AKSOY)
Taş yapılarıyla ve taş duvarı ustalarıyla meşhur olan Kayabağlar'da taş ustalarının sayısının azaldığı belirtiliyor.

Kurtalan'a bağlı Kayabağılar beldesinde bulunan taş duvarı ustaları eskiden çimento, kum, demir gibi inşaat malzemelerinin bölgede fazla bulunması nedeniyle Kayabağlar'da taş evlerin ünlü olduğu dile getirilerek bu yapıların tamamının köyde yetişmiş olan taş duvarı ustaları tarafından inşa edildiği belirtiyor. 

İnşaat alanındaki gelişmelerle birlikte taştan yapı inşaat edenlerin sayısı azalırken Kayabağlar'da bulunan taş duvarı ustaları ise talep halinde mesleklerini icra etmeye devam ediyor. 

Ektiği fıstık bahçesinin etrafına taş duvarı ören Ramazan Asma uzun süre önce atalarından öğrendiği bilgiler sayesinde taş duvarı ustası olduğunu ve ihtiyaç olduğu halde mesleğini icra ettiğini dile getirerek " Eskiden inşaat malzemelerine ulaşım son derece sınırlıydı. Bizde geleneksel inşaat malzemeleri dediğimiz , taş ve topraktan yapılmış kerpiçle evlerimizi , ibadethanelerimizi , ağırlarımızı genel olarak bu iki  malzemeden yapardık. Beldemizde çok iyi yetişmiş taş duvarı ustaları bulunurdu, çevremizde bulunan diğer köylerde ise taş duvarı ustalıkları sınırlı sayıdaydı. Taşların ağırlığı nedeniyle düzgün yapılmayan duvarlar zaman içerisinde yıkılabiliyor, ancak Kayabağlar da yetişmiş olan taş duvarı ustaları bu konuda dayanıklı ve ördükleri taşlar ustalıkla inşa edildiği için uzun süre ayakta kalabiliyordu. Bu nedenle eskiden köyümüzde taş evler ünlüydü, çevre köylerde ise daha çok ana malzemesi toprak olan kerpiçten evler bulunuyordu" dedi.

Asma, "Ulaşım imkanının kolaylaşması ve inşaat malzemelerinin çeşitlenmesiyle birlikte modern beton yapıların bölgemizin onun yerine farklılaştığını.” sözlerini kullanırken buna paralel olarak taş duvarı örenlerin sayısında ciddi azalma oluştuğunu kaydetti.

(Mehmet Sadık AKSOY)

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kurtalangazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.